piątek, 24 lutego 2012

Kanapkowe pasty domowe

Bez względu na to, czy jesteśmy na diecie bezmięsnej, odchudzającej lub nie stosujemy żadnych ograniczeń, to z różnych względów chętnie jadamy pieczywo. Najzdrowsze z mąk pełnoziarnistych z dodatkami nasion, orzechów, całych ziaren zbóż. Jednak nie dla wszystkich jest ono wskazane i osoby na diecie lekkostrawnej powinni wybierać pieczywo pszenne. Niezależnie od rodzaju pieczywa możemy stosować szeroki wachlarz tzw obkładu. Poza gotowymi produktami godnymi polecania, takimi jak: sałaty, warzywa (pomidor, papryka, avocado, ogórek itd), drobiowe i chude wędliny, konfitury (najlepiej domowe, niskosłodzone), naturalne twarogi, jajko gotowane, ryby, umiarkowanie żółte sery, czy masło orzechowe (naturalne, niesolone) możemy, a nawet powinniśmy przygotowywać pasty. Możliwości jest mnóstwo. Poniżej podam kilka swoich ulubionych. Zachęcam Was do eksperymetowania z ulubionymi produktami. Dlaczego są tak przeze mnie polecane?
I - są tanie
II - wiemy co jemy (znane produkty bez sztucznych dodatków)
III - są zdrowsze
IV - sami dobieramy składniki i komponujemy smak
Tak więc jeszcze raz zachęcam. Przygotowanie jest proste, należy wszystkie składniki razem zmiksować/ rozgnieść widelcem lub posiekać i wymieszać. Moje propozycje:

Pasty z sera:
  1. Bazyliowo- kiełkowa
    • kostka chudego twarogu
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • świeża/ suszona bazylia
    • kiełki brokuła, lucerny
    • sól, pieprz
    • łyżeczka oliwy bazyliowej
  2. Paprykowa 
    • kostka chudego twarogu
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • papryka pokrojona w drobną kosteczkę (różne kolory) 
    • siekana pietruszka
    • kiełki lucerny
    • sól, pieprz, papryka słodka mielona 
  3. Jabłkowa
    • kostka chudego twarogu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • starte jabłko na drobnych oczkach
    • cynamon
    • starty imbir
    • łyżeczka cukru
    • wcześniej namoczone rodzynki
  4. Orzechowa
    • kostka chudego twarogu
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki mielonych orzechów
    • posiekane kiełki słonecznika
    • odrobina kardamonu
  5. Szpinakowa
    • kostka sera feta
    • rozdrobniony szpinak podsmażony z czosnkiem i cebulką na łyżce oliwy
    • posiekana bazylia

Pasty z roślin strączkowych:
  1. Groszkowa
    • szklanka ugotowanego mrożonego groszku
    • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
    • posiekana kolendra
    • sól, pieprz
  2. Z cicierzycy
    • puszka cicierzycy
    • łyżka tahini
    • łyżeczka curry
    • sól, pieprz i papryka słodka w proszku
    • posiekana kolendra
    • jeśli jest zbyt gęsta dodaję serka honogenizowanego naturalnego lub jogurtu
  3. Z czerwonej soczewicy:
    • puszka soczewicy
    • pomidory suszone z bazylią i czosnkiem + łyżka oliwy z pomidorów
    • sól, pieprz
    • posiekana bazylia
    • 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  4. Z czerwonej fasoli:
    • puszka czerwonej fasoli
    • 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
    • majeranek, oregano
    • sól, pieprz
    • kiełki lucerny
Inne Pasty:
  1. Jaglano - paprykowa
    • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    • upieczona w piekarniku papryka
    • papryka słodka w proszku
    • pieprz, sól
    • natka pietruszki
  2. Jaglano - owocowa
    • szklanka ugotowanej na mleku kaszy jaglanej
    • dowolne zmiksowane owoce (jabłko/ ananas/ brzoskwinia/ pomarańcza)
    • cynamon
    • suszone owoce - rodzynki/ morele/ śliwki
  3. Kokosowo - jaglana
    • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej z 3 łyżkami wiórków kokosowych
    • 1/3 mleka kokosowego
    • ananas
  4. Rybna pomidorowa
    • puszka rozdrobnionego tuńczyka
    • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • łyżka serka homogenizowanego naturalnego
    • sól, pieprz
    • posiekana bazylia
    • kiełki brokuła, lucerny
  5. Z ryby wędzonej
    • makrela wędzona
    • opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
    • świeży tymianek
    • sól, pieprz
    • kiełki brokuła, lucerny

5 komentarzy:

  1. Kilka z nich z pewnością wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ogromny wybór;) Musze wypróbować, pewnie nie wszystkie, ale część;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bombowy post i w końcu blog jakiego szukam! będę zaglądać bo też mnie kręci zdrowe żywienie!
    pozdrawiam cieplutko!
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe pastu, zwłaszcza ta twarogowo-paprykowa mi sie podoba. Jaglane też ciekawe. Ja zazwyczaj robię pasty ze strączków, muszę spróbować i takich.

    OdpowiedzUsuń