I - są tanie
II - wiemy co jemy (znane produkty bez sztucznych dodatków)
III - są zdrowsze
IV - sami dobieramy składniki i komponujemy smak
Tak więc jeszcze raz zachęcam. Przygotowanie jest proste, należy wszystkie składniki razem zmiksować/ rozgnieść widelcem lub posiekać i wymieszać. Moje propozycje:
Pasty z sera:
- Bazyliowo- kiełkowa
- kostka chudego twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża/ suszona bazylia
- kiełki brokuła, lucerny
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy bazyliowej
- Paprykowa
- kostka chudego twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- papryka pokrojona w drobną kosteczkę (różne kolory)
- siekana pietruszka
- kiełki lucerny
- sól, pieprz, papryka słodka mielona
- Jabłkowa
- kostka chudego twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- starte jabłko na drobnych oczkach
- cynamon
- starty imbir
- łyżeczka cukru
- wcześniej namoczone rodzynki
- Orzechowa
- kostka chudego twarogu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mielonych orzechów
- posiekane kiełki słonecznika
- odrobina kardamonu
- Szpinakowa
- kostka sera feta
- rozdrobniony szpinak podsmażony z czosnkiem i cebulką na łyżce oliwy
- posiekana bazylia
Pasty z roślin strączkowych:
- Groszkowa
- szklanka ugotowanego mrożonego groszku
- 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- posiekana kolendra
- sól, pieprz
- Z cicierzycy
- puszka cicierzycy
- łyżka tahini
- łyżeczka curry
- sól, pieprz i papryka słodka w proszku
- posiekana kolendra
- jeśli jest zbyt gęsta dodaję serka honogenizowanego naturalnego lub jogurtu
- Z czerwonej soczewicy:
- puszka soczewicy
- pomidory suszone z bazylią i czosnkiem + łyżka oliwy z pomidorów
- sól, pieprz
- posiekana bazylia
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- Z czerwonej fasoli:
- puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- majeranek, oregano
- sól, pieprz
- kiełki lucerny
- Jaglano - paprykowa
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- upieczona w piekarniku papryka
- papryka słodka w proszku
- pieprz, sól
- natka pietruszki
- Jaglano - owocowa
- szklanka ugotowanej na mleku kaszy jaglanej
- dowolne zmiksowane owoce (jabłko/ ananas/ brzoskwinia/ pomarańcza)
- cynamon
- suszone owoce - rodzynki/ morele/ śliwki
- Kokosowo - jaglana
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej z 3 łyżkami wiórków kokosowych
- 1/3 mleka kokosowego
- ananas
- Rybna pomidorowa
- puszka rozdrobnionego tuńczyka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżka serka homogenizowanego naturalnego
- sól, pieprz
- posiekana bazylia
- kiełki brokuła, lucerny
- Z ryby wędzonej
- makrela wędzona
- opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- kiełki brokuła, lucerny
Kilka z nich z pewnością wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńJaki ogromny wybór;) Musze wypróbować, pewnie nie wszystkie, ale część;)
OdpowiedzUsuńbombowy post i w końcu blog jakiego szukam! będę zaglądać bo też mnie kręci zdrowe żywienie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com
Bardzo ciekawe pastu, zwłaszcza ta twarogowo-paprykowa mi sie podoba. Jaglane też ciekawe. Ja zazwyczaj robię pasty ze strączków, muszę spróbować i takich.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pasty :)
OdpowiedzUsuń