sobota, 25 lutego 2012

Cielęcina słodko - ostra

Przepis na potrawę lekkostrawną i niestandardową. Jest dobrym żródłem pełnowartościowego białka, błonnika, żelaza, beta - karotenu. Polecam dla osób lubiących kuchnię azjatycką i indyjską.



Składniki na 2 porcje:
  • 200 g pokrojonej w kostkę cielęciny
  • 1 ząbek czosnku
  • imbir
  • chilli
  • cynamon
  • kolendra
  • 2 białe rzodkwie
  • marchew
  • 1/4 selera - korzeń
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 batat
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól



Przygotowanie:

Cielęcinę marynujemy conajmniej godzinę w mleku z imbirem, czosnkiem, kolendrą, cynamonem i chilli. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i trzemy na tarce w duże oczka. Na oliwie smażymy pokrojone pieczarki i dodajemy mięso z marynatą. Dusimy ok 10-15 min. W osobnym naczyniu na łyżeczce oliwy dusimy 10 min warzywa z imbirem i cynamonem. Na koniec doprawiamy solą. Przystrajamy listkami bazylii.

Wartość odżywcza porcji 355 kcal
Białko 28g
Tłuszcz 82g
Cholesterol 18 mg
Węglowodany 31g
Błonnik 9g

1 komentarz:

  1. Jak bogato z warzywami i smakami w tym daniu :-) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń