piątek, 17 lutego 2012

Azjatycki kurczak

Uwielbiam orientalne smaki i eksperymentowanie z przyprawami. Poniższe danie nie jest wielkim odkryciem, ale daje namiastkę kuchni wschodniej. Dobra propozycja na szybki i zdrowy obiad. Podaję go z brązowym ryżem lub kaszą jaglaną. Tym razem w łagodnym wydaniu.


Składniki na 2 porcje:
  • mieszanka mrożonych warzyw - azja (kapusta, brzyby mun, groszek cukrowy, papryka czerwona i zielona, pędy bambusa)
  • ząbek czosnku
  • kumin, kolendra, bazylia (marynata do mięsa)
  • łyżka oliwy
  • woreczek ryżu brązowego lub 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 1 cm imbiru
  • sól
Przygotowanie:

Kroimy mięso w kostkę i marynujemy w przyprawach z łyżką oliwy (ok godzinę). Podsmażamy na patelni (mięso z marynatą) ok 10 min, dodajemy imbir, czosnek i warzywa. Dusimy pod przykryciem 10-15 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy na ugotowanym (najlepiej z dodatkiem suszonej włoszczyzny) ryżu lub kaszy jaglanej.

Wartość odżywcza porcji z ryżm/ kaszą 380 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 8 g
Cholesterol: 16 mg
Węglowodany: 44 g
Błonnik: 11 g

3 komentarze: