niedziela, 30 września 2012

Ziemniaki w roli głównej

Już kilka razy pisałam o ziemniakach. Lubię je od czasu do czasu kiedy są na pierwszym miejscu i w najprostszej postaci, poza tym muszą to być młode odmiany o wysokiej jakości. Takie proponuję wam dzisiaj jako alternatywę dla frytek.



Ziemniaki pieczone z rozmarynem:
  • 2-3 młode, sałatkowe ziemniaki na porcję
  • świeży rozmaryn
  • oliwa 
  • serek ziarnisty 150g
Ziemniaki szorujemy, kroimy, "oliwimy" i zawijamy w folię z rozmarynem lub pieczemy na blasze. Czas zależy od wielkości ziemniaków, ok 30 min w 200C.
Banalnie proste i na prawdę smaczne. Nadaje się dla każdego, polecam np. na kolację - jest to danie łatwostrawne, nie obciąża żołądka i nie powoduje dyskomfortu po spożyciu. Można dodać podsmażoną cebulkę na oliwie lub upieczony czosnek i koperek.


Wartość odżywcza 368 kcal

białko: 22g
tłuszcz: 16g (cholesterol 22mg)
węglowodany: 34g
błonnik: 3g

1 komentarz:

  1. Och, zrobiłaś mi apetyt na coś takiego ;) Dawno nie jadłam pieczonych ziemniaków w ziolach

    OdpowiedzUsuń