w 100g
|
w 1 sztuce (200g)
|
|
Energia
|
110kcal
|
200kcal
|
Białko
|
3.7g
|
6.7g
|
Tłuszcz
|
1.5g
|
2.7g
|
Węglowodany
|
23.4g
|
42.1g
|
Błonnik
|
3.3g
|
6g
|
Jak przygotować kukurydzę? Można piec, gotować w wodzie/ na parze, grillować, dodawać do sałatek, nadaje się do mrożenia i wekowania np. z curry/ imbirem/ miodem. Polecam świeżą lub mrożoną, raczej unikajmy puszkowanej ze względu na utratę wielu witamin i składników mineralnych przechodzących do zalewy (również osoby na diecie ubogosodowej powinny unikać puszek z solą).
Pieczona kukurydza z camembert
Prosto, bez udziwniania, za to delektujemy się czystym smakiem każdego składnika. Oba są kompletnie odmienne, a za razem świetnie współgrają i podkreślają na wzajem swój smak.
Składniki:
- kolba kukurydzy
- odrobina soli
- łyżeczka oliwy
- 1/2 camembert o obniżonej zawartości tłuszczy
Kukurydzę myjemy, nacieramy oliwą, solimy i zawijamy w folię. Ser możemy jeść wcześniej wyciągnięty z lodówki o temp pokojowej lub zawinięty w folię i pieczony (5 min). Kolby trzymamy ok 15-20 min w 200C (pod koniec można dołożyć ser).
Podajemy z kiełkami np. lucerny.
Wartość odżywcza: 375 kcal
Białko: 19,6g
Tłuszcze 16,5g (cholesterol 48mg)
Węglowodany 36g
Błonnik: 6g
Tłuszcze 16,5g (cholesterol 48mg)
Węglowodany 36g
Błonnik: 6g
Ca 243mg
Ale to musi być pyszne :) Uwielbiam ser camembert
OdpowiedzUsuń