środa, 26 września 2012

Pieczona kukurydza z camembert

Nie należę do amatorów cukrowej kukurydzy, pomimo, że kojarzy mi się z plażą, morzem i urlopem dzięki skąpo ubranym panom wykrzykującym "goootowanaaa kuuukurydzaaa". Stwierdziłam, że muszę dać jej szansę i przyznaję, że zmieniam zdanie o tych pięknych złotych kolbach. Pieczona smakuje wyśmienicie. Polecam, bo jedna sztuka to źródło ok 200 kcal i 6 g błonnika, 1,46g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 67mg magnezu, 95mg kwasu foliowego, 3mg niacyny, 1,6mg wit B5 i 1,24mg cynku. Kolejną zaletą jest jej łatwostrawność, bardzo rzadko powoduje alergie, jest świetna dla chorych na celiakię, bo nie zawiera glutenu. Również polecana dla dzieci, sportowców, kobiet w ciąży czy osób starszych.


w 100g
w 1 sztuce (200g)
Energia
110kcal
200kcal
Białko
3.7g
6.7g
Tłuszcz
1.5g
2.7g
Węglowodany
23.4g
42.1g
Błonnik
3.3g
6g

Jak przygotować kukurydzę? Można piec, gotować w wodzie/ na parze, grillować, dodawać do sałatek, nadaje się do mrożenia i wekowania np. z curry/ imbirem/ miodem. Polecam świeżą lub mrożoną, raczej unikajmy puszkowanej ze względu na utratę wielu witamin i składników mineralnych przechodzących do zalewy (również osoby na diecie ubogosodowej powinny unikać puszek z solą).




Pieczona kukurydza z camembert
Prosto, bez udziwniania, za to delektujemy się czystym smakiem każdego składnika. Oba są kompletnie odmienne, a za razem świetnie współgrają i podkreślają na wzajem swój smak.

Składniki:
  • kolba kukurydzy
  • odrobina soli
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 camembert o obniżonej zawartości tłuszczy 
Przygotowanie:
Kukurydzę myjemy, nacieramy oliwą, solimy i zawijamy w folię. Ser możemy jeść wcześniej wyciągnięty z lodówki o temp pokojowej lub zawinięty w folię i pieczony (5 min). Kolby trzymamy ok 15-20 min w 200C (pod koniec można dołożyć ser).
Podajemy z kiełkami np. lucerny.

Wartość odżywcza: 375 kcal
Białko: 19,6g
Tłuszcze 16,5g (cholesterol 48mg) 
Węglowodany 36g
Błonnik: 6g
Ca 243mg

1 komentarz: