Spaghetti - składniki na b. dużą porcję lub 2 małe:
·
makaron spaghetti razowy
·
oliwa
·
pomidory z puszki
·
koncentrat pomidorowy
·
bazylia
·
mięso mielone drobiowe
·
pieczarki
·
śmietanka 12%
·
cebula
|
100g
łyżka
½ puszki
łyżeczka
2-3 liście/ ½ łyżeczki suszu
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1/2 sztuki
|
Przygotowanie:
Makaron gotujemy ok 8 min. Na oliwie smażymy cebulkę, pieczarki, po 5 min dokładamy mięso. Kiedy składniki się dobrze uduszą dodajemy pomidory i koncentrat, trzymamy na ogniu bez pokrywki ok 5-10 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron do sosu, doprawiamy, wsypujemy bazylię i dolewamy śmietankę. Po dokładnym wymieszaniu podajemy.
Wartość odżywcza całości: 510 kcal
Białko: 27g
Tłuszcze 13g (cholesterol 67mg)
Węglowodany 70g
Błonnik: 18g
Tłuszcze 13g (cholesterol 67mg)
Węglowodany 70g
Błonnik: 18g
Mg 145mg
Zn 6,12mg
E 4,8mg
B2 1,1mg
B6 1,0mg
PP 10,8mg
Zn 6,12mg
E 4,8mg
B2 1,1mg
B6 1,0mg
PP 10,8mg
Zdrowo, szybko i do tego smacznie! ;D
OdpowiedzUsuńfajny przepis, mam jednak małe "ale" - podobno nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek? czytałam różne opinie (sprzeczne), z jednych wynikało, że nie smażyć na extra vergine, z innych że nie smażyć na żadnej - jak to jest? mówiono może o tym u Was na uczelni???
OdpowiedzUsuńdruga sprawa, to że pomidory z puszki są zaliczane do jednych z najbardziej niezdrowych rakotwórczych produktów (canned tomatoes http://www.care2.com/greenliving/7-of-the-most-unhealthy-cancer-causing-foods.html?page=3)
Do smażenia najlepiej nadają się oleje, które mają dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i do nich zaliczamy oliwę i olej rzepakowy. Oba nie powinny być tłoczone na zimno i nierafinowane, ze względu na zachodzące w cennych składnikach tychże olejów przemiany biochemiczne. Jeżeli chodzi o pomidory, to należy czytać opakowanie i wybierać lepszej jakości puszki, wyłącznie z naturalnymi składnikami i z dobrej jakości puszek. Jedynie z opakowań może przedostać się do żywności bisfenol A, o który Ci pewnie chodzi. Obecnie wszystkie opakowania mające kontakt z żywnością są badane pod względem przenikania składników niepożądanych do pokarmu. W tym bada się właśnie bisfenol A i na wizycie w oddziale sanepidu (w Poznaniu) gdzie właśnie tą sprawą się zajmują dowiedziałam się, że bardzo rzadko zdarzają się uchybienia i jeśli są wykryte, to produkty są wycofywane.
Usuńsuper, dziękuję za szybką odpowiedź :)
Usuńa mogłabyś jeszcze raz napisać o tych olejach, bo się nie do końca zrozumiałam - mają być tłoczone na zimno i nierafinowane?
Oleje powinny być oczyszczone czyli rafinowane, tzw 2 kategorii. Mają ten sam skład tłuszczowy ale pozbawione są osadów, śluzów i innych składników, które mogłyby stać się niekorzystne po kontakcie z wysoką temperaturą.
OdpowiedzUsuńdziękuję, to już wszystko wiem :)
Usuńmakaron razowy na stałe zagościł w naszym domu- przepis fajny i prosty
OdpowiedzUsuńa blog bardzo ciekawy