środa, 26 września 2012

Razowe spaghetti

Dobre spaghetti to pełnowartościowy posiłek. Jeśli zadbamy o jakość składników, danie będzie nie tylko rozkoszą dla podniebienia, ale i naszego zdrowia. Razowe spaghetti to skarbnica błonnika, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i cynku. Sos dostarcza potasu, pełnowartościowego białka, wit E, niacyny i wit z grupy B.
Spaghetti - składniki na b. dużą porcję lub 2 małe:

·         makaron spaghetti razowy
·         oliwa
·         pomidory z puszki
·         koncentrat pomidorowy
·         bazylia
·         mięso mielone drobiowe
·         pieczarki
·         śmietanka 12%
·         cebula
100g
łyżka
½ puszki
łyżeczka
2-3 liście/ ½ łyżeczki suszu
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
1/2 sztuki

Przygotowanie:
Makaron gotujemy ok 8 min. Na oliwie smażymy cebulkę, pieczarki, po 5 min dokładamy mięso. Kiedy składniki się dobrze uduszą dodajemy pomidory i koncentrat, trzymamy na ogniu bez pokrywki ok 5-10 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy makaron do sosu, doprawiamy, wsypujemy bazylię i dolewamy śmietankę. Po dokładnym wymieszaniu podajemy.


Wartość odżywcza całości: 510 kcal
Białko: 27g
Tłuszcze 13g (cholesterol 67mg) 
Węglowodany 70g
Błonnik: 18g
Mg 145mg
Zn 6,12mg
E 4,8mg
B2 1,1mg
B6 1,0mg
PP 10,8mg

7 komentarzy:

  1. Zdrowo, szybko i do tego smacznie! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, mam jednak małe "ale" - podobno nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek? czytałam różne opinie (sprzeczne), z jednych wynikało, że nie smażyć na extra vergine, z innych że nie smażyć na żadnej - jak to jest? mówiono może o tym u Was na uczelni???
    druga sprawa, to że pomidory z puszki są zaliczane do jednych z najbardziej niezdrowych rakotwórczych produktów (canned tomatoes http://www.care2.com/greenliving/7-of-the-most-unhealthy-cancer-causing-foods.html?page=3)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do smażenia najlepiej nadają się oleje, które mają dużo kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i do nich zaliczamy oliwę i olej rzepakowy. Oba nie powinny być tłoczone na zimno i nierafinowane, ze względu na zachodzące w cennych składnikach tychże olejów przemiany biochemiczne. Jeżeli chodzi o pomidory, to należy czytać opakowanie i wybierać lepszej jakości puszki, wyłącznie z naturalnymi składnikami i z dobrej jakości puszek. Jedynie z opakowań może przedostać się do żywności bisfenol A, o który Ci pewnie chodzi. Obecnie wszystkie opakowania mające kontakt z żywnością są badane pod względem przenikania składników niepożądanych do pokarmu. W tym bada się właśnie bisfenol A i na wizycie w oddziale sanepidu (w Poznaniu) gdzie właśnie tą sprawą się zajmują dowiedziałam się, że bardzo rzadko zdarzają się uchybienia i jeśli są wykryte, to produkty są wycofywane.

      Usuń
    2. super, dziękuję za szybką odpowiedź :)
      a mogłabyś jeszcze raz napisać o tych olejach, bo się nie do końca zrozumiałam - mają być tłoczone na zimno i nierafinowane?

      Usuń
  3. Oleje powinny być oczyszczone czyli rafinowane, tzw 2 kategorii. Mają ten sam skład tłuszczowy ale pozbawione są osadów, śluzów i innych składników, które mogłyby stać się niekorzystne po kontakcie z wysoką temperaturą.

    OdpowiedzUsuń
  4. makaron razowy na stałe zagościł w naszym domu- przepis fajny i prosty
    a blog bardzo ciekawy

    OdpowiedzUsuń