100 g śliwek węgierek:
Kalorie: 50 kcal
Tłuszcz: 0.3g
Węglowodany: 11.4g
Białko: 0.7g
Błonnik: 2.3g
Witamina A 0.34 mg
Witamina C 12 mg
Witamina K 10 µg
Kwas foliowy 8 µg
Witamina B1 0.05 mg
Witamina E 0.4 mg
Potas 115
mg
Miedź 100µg
Składniki na ciasto (24 średnie pierogi):
2 szklanki mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa) 150-200 ml letniej wodyFarsz:
śliwki węgierki 12 sztuk
+/- wanilia i cukier
Dodatki (dla wegan i alergików bez dodatków: ewentualnie cynamon, syrop klonowy):
serek homogenizowany waniliowy/ jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i dodajemy tyle wody by było plastyczne. Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki.
Z ciasta formujemy walec, kroimy na 1,5 cm kawałki, wałkujemy i nadziewamy śliwkami. Gotujemy ok 6-7 min od wypłynięcia.
uwielbiam śliwkowe nadzienie w pierogach!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, ale trochę zastanawiam się, czy ciasto dobrze wyjdzie tylko z mąki i wody? Skoro jednak mówisz, że się da, to muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńMoja mama stale robi mnóstwo pierogów dla mojego syna i tylko na mące i wodzie, wychodzą super. Wyczytałam już kiedyś, że bez jajek ciasto na pierogi jest delikatniejsze, u nas to się sprawdza:)
Usuńoj ja też bardzo lubię takie pierożki <3 ze śmietaną mmm
OdpowiedzUsuńślicznie posklejane te pierożki :) a myślisz, że ciasto można zrobić troszeczkę na słodko, dodając np. cukier puder?
OdpowiedzUsuńjajko jest zbędne, na prawdę ciasto jest elastyczne i dobrze się sprawdza, co do słodzenia, wszystko zależy od waszych kubków smakowych:)
OdpowiedzUsuńpiękne :-) aż głodna się zrobiłam
OdpowiedzUsuńojej super połączenie!
OdpowiedzUsuńZ razowej mąki jeszcze u nas nie było, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńale ładne te pierogi, takie okrąglutkie :)
OdpowiedzUsuńpyszne nadzienie, owocowa słodycz