niedziela, 23 września 2012

Razowe pierogi ze śliwkami

Sezon na węgierki trwa! Polska jest jednym z największych producentów najlepszej jakości śliwek. Znamy knedle, powidła, suszone śliwki i schab ze śliwkami. Czy to nie za mało?! Owoce te są bogatym źródłem pektyn, kwasów organicznych, flawonoidów, witaminy A, C i E, witamin z grupy B, magnezu , żelaza i wapnia. Propozycja na dziś: Razowe pierogi ze śliwkami, w kolejnym wpisie nietypowy dżem ze śliwek i nie tylko!




100 g śliwek węgierek:
Kalorie: 50 kcal

Tłuszcz: 0.3g
Węglowodany: 11.4g
Białko: 0.7g
Błonnik: 2.3g
Witamina A           0.34 mg                
Witamina C          12 mg                   
Witamina K          10 µg                    
Kwas foliowy        8 µg       
Witamina B1         0.05 mg                
Witamina E           0.4 mg    




Potas                    115 mg                 
Miedź                    100µg   
Składniki na ciasto (24 średnie pierogi):
2 szklanki mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa) 150-200 ml letniej wody
Farsz:
śliwki węgierki 12 sztuk
+/- wanilia i cukier
Dodatki (dla wegan i alergików bez dodatków: ewentualnie cynamon, syrop klonowy):
serek homogenizowany waniliowy/ jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i dodajemy tyle wody by było plastyczne. Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki.
Z ciasta formujemy walec, kroimy na 1,5 cm kawałki, wałkujemy i nadziewamy śliwkami. Gotujemy ok 6-7 min od wypłynięcia.




Wartość odżywcza 6 pierogów z dodatkami: 375 kcal
Białko: 13g
Tłuszcze 4g 
Węglowodany 71g
Błonnik: 13g
Fe 3,4mg
Zn 4,3mg

10 komentarzy:

  1. uwielbiam śliwkowe nadzienie w pierogach!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, ale trochę zastanawiam się, czy ciasto dobrze wyjdzie tylko z mąki i wody? Skoro jednak mówisz, że się da, to muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama stale robi mnóstwo pierogów dla mojego syna i tylko na mące i wodzie, wychodzą super. Wyczytałam już kiedyś, że bez jajek ciasto na pierogi jest delikatniejsze, u nas to się sprawdza:)

      Usuń
  3. oj ja też bardzo lubię takie pierożki <3 ze śmietaną mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie posklejane te pierożki :) a myślisz, że ciasto można zrobić troszeczkę na słodko, dodając np. cukier puder?

    OdpowiedzUsuń
  5. jajko jest zbędne, na prawdę ciasto jest elastyczne i dobrze się sprawdza, co do słodzenia, wszystko zależy od waszych kubków smakowych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne :-) aż głodna się zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Z razowej mąki jeszcze u nas nie było, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ładne te pierogi, takie okrąglutkie :)
    pyszne nadzienie, owocowa słodycz

    OdpowiedzUsuń