Ciasto na 3 małe pizze (można mrozić):
- 7 g suchych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 175 g mąki ( 100g chlebowej 850 i 75g razowej orkiszowej)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki :
- sos pomidorowy (koncentrat pomidorowy + łyżeczka oliwy+ 2 suszone pomidory, oregano, bazylia, sól, pieprz)
- pieczarki - 4 sztuki
- 3 plastry sera
- cebula czosnkowa
- oregano, bazylia
- 1/2 pomidora
- 2 plastry dobrej jakości chudej szynki
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać 40 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione suszone pomidory podlać odrobiną wrzątku w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz przyprawami, dodać koncentrat i zmiksować blenderem.Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, obłożyć serem, szynką, warzywami i pieczarkami oraz 1 plastrem sera na wierzchu. Nagrzać piekarnik do temperatury 250℃ i włożyć blachę do górnej jego połowy.Piec przez 10 - 15 minut. Na koniec pizze posypać ziołami.
Wartość odżywcza całej pizzy: 812 kcal
Wartość odżywcza całej pizzy: 812 kcal
Porcja - 1/3 pizzy: 274 kcal
białko: 19gtłuszcz: 9g
cholesterol 16 mg
węglowodany: 35g
błonnik: 5g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz