piątek, 28 września 2012

Prosta pizza z mąką razową.

Czasami każdy ma ochotę na coś kalorycznego czy pozornie niezdrowego. Jednak czy pizza musi być czymś złym? Niekoniecznie, wystarczy tylko zadbać o dobre składniki i pamiętać o wielkości porcji, a będzie to nie tylko pyszny ale i wartościowy obiad. Pamiętajmy, by unikać wszelkich mrożonych pseudo pizz, które w niczym nie przypominają tej prawdziwej. Jeżeli już musicie zamawiać z pizzerii to kierujcie się rozsądkiem i wybierzcie tą, która ma mniej sera (a ten który jest, to prawdziwy ser, a nie produkt seropodobny), dobrą, chudą wędlinę/ kurczaka/ rybę zamiast salami czy bekonu i oczywiście im więcej warzyw tym lepiej. Ostatnia, najważniejsza zasada: 1-2 kawałki to w zupełności wystarczająca porcja! Nie róbmy pizzy tylko dla siebie, wyjdzie nam na zdrowie jeśli się z kimś podzielimy:).




Ciasto na 3 małe pizze (można mrozić):
  •   7 g suchych drożdży
  •   100 ml ciepłej wody
  •   1/4 łyżeczki cukru
  •   175 g mąki ( 100g chlebowej 850 i 75g razowej orkiszowej)
  •   1 płaska łyżeczka soli
  •   1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki :
  • sos pomidorowy (koncentrat pomidorowy + łyżeczka oliwy+ 2 suszone pomidory, oregano, bazylia, sól, pieprz)
  • pieczarki - 4 sztuki
  • 3 plastry sera
  • cebula czosnkowa
  • oregano, bazylia
  • 1/2 pomidora
  • 2 plastry dobrej jakości chudej szynki

Przygotowanie:
 Drożdże wymieszać 40 ml ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Rozdrobnione suszone pomidory podlać odrobiną wrzątku w rondelku wraz z oliwą, solą, pieprzem oraz przyprawami, dodać koncentrat i zmiksować blenderem.Wyrośnięte ciasto obsypać mąką, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pizzę posmarować sosem pomidorowym, obłożyć serem, szynką, warzywami i pieczarkami oraz 1 plastrem sera na wierzchu. Nagrzać piekarnik do temperatury 250℃ i włożyć blachę do górnej jego połowy.Piec przez 10 - 15 minut. Na koniec pizze posypać ziołami.

Wartość odżywcza całej pizzy: 812 kcal
Porcja - 1/3 pizzy: 274 kcal
białko: 19g
tłuszcz: 9g  
cholesterol 16 mg
węglowodany: 35g
błonnik: 5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz