piątek, 28 września 2012

Razowe pierogi z camembert

Kolejna wersja razowych pierogów. Niestandardowe i wykwintne. Bardzo polecam wielbicielom sera pleśniowego. Można również zrobić wersję z mozzarellą i suszonymi pomidorami z oliwy.  Muszę przyznać że razowa mąka i camembert to zgrany duet. Lekko orzechowy posmak pełnoziarnistej mąki można dopełnić dodając nieco orzechów do nadzienia.


Składniki na ciasto (12 średnich pierogów):
szklanka mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa) 100-125 ml letniej wody

Farsz:
Ser camembert o obniżonej zawartości tłuszczu
Wg uznania dodatki, np: bazylia, tymianek, chilli, orzechy włoskie, ocet balsamiczny i maliny.

Dodatki
Jogurt naturalny +/- zioła i czosnek

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy i dodajemy tyle wody by było plastyczne. Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki.
Z ciasta formujemy walec, kroimy na 1,5 cm kawałki, wałkujemy i nadziewamy serem. Gotujemy ok 6-7 min od wypłynięcia.


Wartość odżywcza 6 pierogów : 340 kcal
Białko: 16g
Tłuszcze 11g 
Węglowodany 43,5g
Błonnik: 9g
Zn 3,89mg
Ca 326mg

1 komentarz: