sobota, 22 września 2012

Podwieczorek - pomidorowa cieciorka z warzywami

Podwieczorek to posiłek, który jako jedyny może być pomijany w ciągu dnia. Dlaczego?! Wszystko zależy od tego ja wygląda nasz dzień i kiedy jemy obiad. Jeżeli długo pracujemy. Jemy solidne pierwsze i drugie śniadanie, obiad mamy o 16 i również jest dosyć obfity, to możemy zrezygnować z podwieczorku by dać czas żołądkowi na strawienie poprzedniego dania i poczekać do 18-20 do kolacji. Inaczej jeśli obiad jemy ok 12-13. Wtedy podwieczorek jest konieczny, gdyż do kolacji jest zbyt długa przerwa (powinno się jeść małe porcje co 2-3h, lub nieco większe co 4h).
Podwieczorek zazwyczaj kojarzy nam się z kawą/ herbatą i czymś słodkim. To czas na małą przyjemność. Rzeczywiście najczęściej jemy wtedy słodycze, ciasto, deser. Nie ma w tym nic złego o ile kontrolujemy wielkość porcji, zdrowo się odżywiamy i nie mamy problemu z nadwagą. Ze słodkich podwieczorków najlepiej wybierać takie dania, które poza kaloriami i przyjemnością dostarczą nam składników odżywczych.   Należą do nic np. budyń z owocami, galaretka z owocami, sałatki owocowe z jogurtem i miodem, koktajle owocowe, sorbety i lody na bazie mleka z owocami, bakalie, domowe ciasto (z owocami, na bazie jogurtu, na oleju zamiast twardej margaryny, z razową mąką) bez tłustych kremów na maśle/margarynie, kaszka manna z owocami, zapiekane owoce z miodem lub odrobiną czekolady, ryż z jabłkami itp. Jednak czy zawsze podwieczorek musi być słodki? Nie i dzisiaj proponuję wytrawną wersję. Szczególnie polecam taki podwieczorek jeśli obiad był na słodko (np. naleśniki, mięso na słodko z owocami, pierogi z owocami itp). Można zjeść np. wszelkie sałatki warzywne z jakiem/ serem/ mięsem czy kanapki.




Pomidorowa cieciorka z warzywami:
  • 1/3 puszki/ szklanki gotowanej cieciorki
  • świeża bazylia
  • 1/2 marchewki i pietruszki
  • 4 cm pora
  • łodyga selera
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki serka twarogowego
  • sos piri-piri
  • kolendra
  • łyżeczka oliwy

Przygotowanie: Cieciorkę gotujemy/ osączamy. Drobno posiekane warzywa smażymy/ dusimy na oliwie, po 4-5 min dodajemy ciecierzycę, przyprawy, zioła i koncentrat. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z serkiem.
Wartość odżywcza: 202 kcal
Białko: 13,5g
Tłuszcze 6,7g 
Węglowodany 21,7g
Błonnik: 7g

1 komentarz: