Podwieczorek zazwyczaj kojarzy nam się z kawą/ herbatą i czymś słodkim. To czas na małą przyjemność. Rzeczywiście najczęściej jemy wtedy słodycze, ciasto, deser. Nie ma w tym nic złego o ile kontrolujemy wielkość porcji, zdrowo się odżywiamy i nie mamy problemu z nadwagą. Ze słodkich podwieczorków najlepiej wybierać takie dania, które poza kaloriami i przyjemnością dostarczą nam składników odżywczych. Należą do nic np. budyń z owocami, galaretka z owocami, sałatki owocowe z jogurtem i miodem, koktajle owocowe, sorbety i lody na bazie mleka z owocami, bakalie, domowe ciasto (z owocami, na bazie jogurtu, na oleju zamiast twardej margaryny, z razową mąką) bez tłustych kremów na maśle/margarynie, kaszka manna z owocami, zapiekane owoce z miodem lub odrobiną czekolady, ryż z jabłkami itp. Jednak czy zawsze podwieczorek musi być słodki? Nie i dzisiaj proponuję wytrawną wersję. Szczególnie polecam taki podwieczorek jeśli obiad był na słodko (np. naleśniki, mięso na słodko z owocami, pierogi z owocami itp). Można zjeść np. wszelkie sałatki warzywne z jakiem/ serem/ mięsem czy kanapki.
Pomidorowa cieciorka z warzywami:
- 1/3 puszki/ szklanki gotowanej cieciorki
- świeża bazylia
- 1/2 marchewki i pietruszki
- 4 cm pora
- łodyga selera
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki serka twarogowego
- sos piri-piri
- kolendra
- łyżeczka oliwy
Przygotowanie: Cieciorkę gotujemy/ osączamy. Drobno posiekane warzywa smażymy/ dusimy na oliwie, po 4-5 min dodajemy ciecierzycę, przyprawy, zioła i koncentrat. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z serkiem.
Wartość odżywcza: 202 kcal
Białko: 13,5g
Tłuszcze 6,7g
Węglowodany 21,7g
Błonnik: 7g
Białko: 13,5g
Tłuszcze 6,7g
Węglowodany 21,7g
Błonnik: 7g
http://jakcozdrowe.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń