sobota, 29 września 2012

Sałatka owocowa z serem Gorgonzola

Muszę przyznać, że sery to moja największa słabość. Uwielbiam wszystkie, od zwykłego twarogu, przez ricottę, mozzarellę, sery pleśniowe np camembert, roquefort, stilton, gorgonzola czy żółte i długo dojrzewające. Na szczęście i nieszczęście dobre sery nie są tanie. Z jednej strony ogranicza to możliwość ich zakupu, ale z drugiej pozwala na kupienie niewielkich porcji i raczenie się wyjątkowym smakiem w rozsądnych dawkach. Pamiętajmy, by kupować autentyczne sery z naturalnych składników. Unikajmy tych z dodatkiem olejów i konserwantów, skrobi, białka sojowego, zagęstników, karmelu, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, mleka w proszku, czy aromatu wędzarniczego (kilka porad jak kupować). Jedyne sery, jakich nie polecam i omijam szerokim łukiem to serki topione i smarowidła imitujące twarożki na kanapki typu formage. Mają mało wapnia i sporo tłuszczu oraz chemii.

Dlaczego warto jeść sery?

  • są bogatym źródłem wapnia (poza twarogami, najwięcej mają sery żółte, mozzarella, sery pleśniowe, ricotta)
  • zawierają znikome ilości laktozy - mogą być spożywane przy nietolerancji cukru mlecznego
  • zawierają pełnowartościowe białko
  • są źródłem tłuszczu mlecznego - polecanego u dzieci, osób niedożywionych i z zaburzeniami wchłaniania ( ze względu na łatwostrawność i zawartość MCT- krótkołańcychowych kwasów tłuszczowych będących źródłem energii dla komórek nabłonka jelit)
  • zawierają ponad to cynk, magnez, wit B12, A, D, B2
Minusy serów?
  • zawierają sporo tłuszczu - żółte, pleśniowe, topione
  • są źródłem cholesterolu- żółte, pleśniowe, topione
  • są kaloryczne - żółte, pleśniowe, topione
Pamiętajmy, że podstawą do czerpania korzyści zdrowotnych z serów jest ich umiarkowane spożywanie oraz urozmaicona dieta, która zawiera sporo warzyw owoców, mało żywności wysokoprzetworzonej i innych źródeł tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięsa, parówki, pasztety, kiełbasy, smalec, kupne ciasta z kremami itp).

Kto powinien ich unikać?
  • kobiety w ciąży - serów pleśniowych
  • osoby z wysokim cholesterolem LDL, miażdżycą, wysokimi trójglicerydami - serów zawierających > 26% tłuszczu (dozwolone sery o obniżonej zawartości tłuszczu, twarogi)
  • chorzy na niewydolność nerek oraz osoby z wysokimi poziomami fosforu - sery żółte, pleśniowe, topione
  • osoby na immunosupresji (po przeszczepie, na chemioterapii itp) - sery pleśniowe
Sałatka owocowa z serem Gorgonzola:


Składniki:
  • truskawki - 4 sztuki
  • winogrono - 4 sztuki
  • jabłko - 1/2
  • ser gorgonzola - ok 30g
  • mięta
  • olej z avocado - łyżeczka
  • ocet balsamiczny- łyżeczka
  • sok z limonki
Przygotowanie:
Owoce myjemy, kroimy, polewamy olejem, sokiem i octem, posypujemy miętą. Mieszamy i dokładamy kawałki sera. Ponownie mieszamy. Można dodać orzechy włoskie, ja niestety akurat nie miałam, ale polecam!

Wartość odżywcza 225 kcal
białko: 8g
tłuszcz: 13g (cholesterol 21,6mg)
węglowodany: 20g
błonnik: 9,5g
 

2 komentarze:

  1. Ja uwielbiam sery plesniowe dla mnie są cudowne szkoda tylko że takie kaloryczne..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie - tak kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń