Dlaczego warto jeść sery?
- są bogatym źródłem wapnia (poza twarogami, najwięcej mają sery żółte, mozzarella, sery pleśniowe, ricotta)
- zawierają znikome ilości laktozy - mogą być spożywane przy nietolerancji cukru mlecznego
- zawierają pełnowartościowe białko
- są źródłem tłuszczu mlecznego - polecanego u dzieci, osób niedożywionych i z zaburzeniami wchłaniania ( ze względu na łatwostrawność i zawartość MCT- krótkołańcychowych kwasów tłuszczowych będących źródłem energii dla komórek nabłonka jelit)
- zawierają ponad to cynk, magnez, wit B12, A, D, B2
Minusy serów?
- zawierają sporo tłuszczu - żółte, pleśniowe, topione
- są źródłem cholesterolu- żółte, pleśniowe, topione
- są kaloryczne - żółte, pleśniowe, topione
Pamiętajmy, że podstawą do czerpania korzyści zdrowotnych z serów jest ich umiarkowane spożywanie oraz urozmaicona dieta, która zawiera sporo warzyw owoców, mało żywności wysokoprzetworzonej i innych źródeł tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięsa, parówki, pasztety, kiełbasy, smalec, kupne ciasta z kremami itp).
Kto powinien ich unikać?
- kobiety w ciąży - serów pleśniowych
- osoby z wysokim cholesterolem LDL, miażdżycą, wysokimi trójglicerydami - serów zawierających > 26% tłuszczu (dozwolone sery o obniżonej zawartości tłuszczu, twarogi)
- chorzy na niewydolność nerek oraz osoby z wysokimi poziomami fosforu - sery żółte, pleśniowe, topione
- osoby na immunosupresji (po przeszczepie, na chemioterapii itp) - sery pleśniowe
Sałatka owocowa z serem Gorgonzola:
Składniki:
- truskawki - 4 sztuki
- winogrono - 4 sztuki
- jabłko - 1/2
- ser gorgonzola - ok 30g
- mięta
- olej z avocado - łyżeczka
- ocet balsamiczny- łyżeczka
- sok z limonki
Przygotowanie:
Owoce myjemy, kroimy, polewamy olejem, sokiem i octem, posypujemy miętą. Mieszamy i dokładamy kawałki sera. Ponownie mieszamy. Można dodać orzechy włoskie, ja niestety akurat nie miałam, ale polecam!
Wartość odżywcza 225 kcal
białko: 8g
tłuszcz: 13g (cholesterol 21,6mg)węglowodany: 20g
błonnik: 9,5g
Ja uwielbiam sery plesniowe dla mnie są cudowne szkoda tylko że takie kaloryczne..
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie - tak kolorowo ;)
OdpowiedzUsuń