niedziela, 23 września 2012

Dżem węgierkowo daktylowy bez cukru

Dżem węgierkowo daktylowy bez cukru. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego polecam ekspresowy dżem. Banalnie prosty. Śliwki myjemy, obieramy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wsypujemy suszone daktyle (100g) i zalewamy wodą tak by lekko je zakryła. Wrzucamy śliwki (700g bez pestki) i laskę wanilii. Gotujemy aż owoce się rozpadną. Gorące nakładamy do słoiczków i gotowe! Pasuje również do mięs.



Wartość odżywcza  słoiczka (porcje wyżej podane na 2 małe słoiczki) ok 350g : 285 kcal
Białko: 3g
Tłuszcze 0,5g 
Węglowodany 64g
Błonnik: 9g
Fe 2,6mg
Mg 52mg
K 999,0mg
Ca 85mg

5 komentarzy:

  1. Dobry pomysł z osłodzeniem śliwek daktylami :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dołączenie do akcji:) Dżem super, koniecznie do wypróbowania, daktyle zakupione:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Z daktylami jeszcze nie robiłam, spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można pominąć, lub wybrać np. cynamon, gałkę muszkatołową czy anyż, goździki w zależności od preferencji

    OdpowiedzUsuń