Dżem węgierkowo daktylowy bez cukru. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego polecam ekspresowy dżem. Banalnie prosty. Śliwki myjemy, obieramy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wsypujemy suszone daktyle (100g) i zalewamy wodą tak by lekko je zakryła. Wrzucamy śliwki (700g bez pestki) i laskę wanilii. Gotujemy aż owoce się rozpadną. Gorące nakładamy do słoiczków i gotowe! Pasuje również do mięs.
Wartość odżywcza słoiczka (porcje wyżej podane na 2 małe słoiczki) ok 350g : 285 kcal
Białko: 3g
Tłuszcze 0,5g
Węglowodany 64g
Błonnik: 9g
Fe 2,6mg
Mg 52mg
K 999,0mg
Ca 85mg
Dobry pomysł z osłodzeniem śliwek daktylami :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji:) Dżem super, koniecznie do wypróbowania, daktyle zakupione:)
OdpowiedzUsuńSuper! Z daktylami jeszcze nie robiłam, spróbuję:)
OdpowiedzUsuńa co zamiast laski wanilii?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, lub wybrać np. cynamon, gałkę muszkatołową czy anyż, goździki w zależności od preferencji
OdpowiedzUsuń