wtorek, 18 września 2012

II Śniadanie - a co na nie?

Problemem wielu osób jest drugie śniadanie. Co tu zabrać do pracy/ szkoły by było łatwo, szybko, praktycznie i smacznie. Wielu idzie na łatwiznę i kupuje gdzieś po drodze słodką bułkę/ ciastko, batonika, gotową kanapkę czy sałatkę. Jeśli na prawdę chcemy zmienić coś w swojej diecie, postanowiliśmy jeść regularnie i właściwie, to nie szukajmy drogi na skróty. Przygotujmy sobie np. pełnowartościową kanapkę z ulubionymi składnikami (np. ser/ wędlina/ ryba/ jajko + sałata/ ogórek/ pomidor + zioła), do tego owoc i jogurt/ kefir/maślanka. Co kiedy budzik nie zadzwonił, a nam ledwie udało się zjeść śniadanie? Wstąpmy po drodze do sklepu i kupujmy z głową np. razową bułkę, twarożek i pomidora, do tego owoc/ 100% sok i kefir. Unikajmy pasztetów, konserw, słodyczy, gotowych "wiecznych rogalików" czy fast foodów. Lepiej wybrać mieszankę studencką i jogurt pitny. Drugie śniadanie też jest ważne i nie należy o nim zapominać. Uczy nasz organizm stałego rytmu. Przyspiesza metabolizm. Jego brak możemy odczuć nadmiarem tkanki tłuszczowej. Dlaczego? Organizm przechodząc w stan głodu spowalnia przemianę materii by wytrwać do czasu następnego posiłku, który z pewnością dobrze zużyje nie tylko na bieżące wydatki energetyczne ale i zapasy na kolejne prawdopodobne okresy głodówki, a zważywszy na fakt, że posiłek po długim nie jedzeniu w ciągu dnia jest zazwyczaj spory (wilczy apetyt po powrocie do domu) będziemy mięli po takich licznych epizodach całkiem spore nadwyżki.

Moje drugie śniadanie dzisiaj:


Biała kawa, mały kefir naturalny i domowe ciasto orkiszowo -jogurtowo owocowe  (na stałe zagościło na moim stole)

2 komentarze:

  1. muszę zrobić takie ciacho! świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że o tym napisałaś. Wiele osób zapomina o tym jak ważne jest drugie śniadanie... ale w takiej formie chyba nikt by sobie nie odmówił :D

    OdpowiedzUsuń