czwartek, 28 czerwca 2012

Farfalle z porem i suszonymi pomidorami

Kolejna wersja prostego dania z razowym makaronem. W myśl zasady im prościej tym lepiej danie wymaga minimalnej ilości składników i pracy. I kto powiedział, że smaczne i zdrowe jedzenie wymaga czasu i wysiłku?




Składniki na 2 porcje:

  • makaron razowy 150g
  • 2 łyżki oliwy 
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • suszone pomidory
  • 1/3 pora
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 11 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojonego w krążki pora, czosnek, i pokrojone pomidory, smażymy 4 min na złoto. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy, dorzucamy bazylię i doprawiamy.

Wartość odżywcza porcji 391 kcal
Białko 12g
Tłuszcz 15g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 52g
Błonnik 11g

2 komentarze:

  1. I za to kocham suszone pomidory, nawet z najprostsze danie z ich dodatkiem smakuje wyjątkowo ;D Chętnie spróbuje w wersji z porem bo też bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń