sobota, 16 czerwca 2012

Zapiekanka

Zapiekanki kojarzą mi się z domowym obiadem, pachnącą kuchnią i może dlatego tak je lubię. Poza tym są łatwe, szybkie i można dodać prawie wszystko. Nie ma chyba lepszego powodu do wymyślania nowych dań jak szperanie w lodówce i zbieranie składników, które w niej mamy. Taką drogą powstała ta zapiekanka. Wyszła pysznie. Nietypowe połączenia i sezonowe składniki to to, co lubię najbardziej. Polecam! Świetnie będzie pasowała jako dodatek do marynowanego i podsmażonego tofu, kotlecików warzywnych/ mięsnych, z kaszą jaglaną, soczewicą, cieciorką, ryżem brązowym, pieczonym mięsem/ rybą.



Najpierw składniki na 2 porcje:
  • końcówki szparagów z 2 pęczków
  • 1 bakłażan
  • 1/3 pora
  • 1 mała szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • łyżka oliwy
  • pieczarki - 4 duże
  • 2 pomidory
  • 1 marchew
  • 1/3 selera
  • kalarepa
  • sól
  • sos sojowy ciemny
  • kumin
  • świeży groszek zielony ok 4 łyżki
  • 4 plastry sera żółtego 


Przygotowanie:
Banalnie proste. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy konieczne, kroimy w preferowane cząstki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko doprawiamy, polewamy łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika na 200C na 45 min. Gotowe!






Wartość odżywcza porcji (z 1/2 składników): 190 kcal
Białko 14g
Tłuszcz 5g
Cholesterol 11 mg
Węglowodany 22g
Błonnik 17g
K 1,9g
Ca 293mg
Fe 4,5mg
Zn 3,5mg
β-karoten 10,15 mg
 kwas foliowy 320mg
C 108mg
B6 1mg

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda bosko i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażany od niedawna uwielbiam, w takim wydaniu nie miałam okazji ich jeszcze spróbować, zapowiada sie pysznie ;D

    W ogóle świetny blog, przepisy nie tylko smaczne, ale i zdrowe, czyli tak jak lubię najbardziej, koniecznie muszę dodać do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super i tak pysznie, piękne zdjęcia, kupiłam w Lidlu piękne bakłażany, resztę składników też zgromadzę i jutro robię zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń