poniedziałek, 25 czerwca 2012

Chleb na zakwasie

Kolejny chlebek. Ty razem na zakwasie z dodatkiem soi , aronii i jagód goji. Pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Pachnie i smakuje -> sami spróbujcie :)








1. Zaczyn:

  • 3 łyżki zakwasu żytniego (60g)
  • 90g mąki żytniej 2000
  • 90g wody
Zaczyn przygotowuję wieczorem i zostawiam na noc w temp. pokojowej



2. Ciasto:
  • 200g mąki pełnoziarnistej ( u mnie mieszanka 1:1:1 orkiszowa, pszenna, żytnia)
  • 125g wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20g otrąb pszennych
  • 20g zarodków pszennych
  • 20g płatków sojowych
  • łyżka goji 
  • łyżka suszonej aronii
  • łyżka melasy z karobu
  • 3 łyżki skiełkowanego żyta
  • zaczyn






Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, krótko wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas zależy od mocy zakwasu. Powinno rosnąć aż podwoi swoją objętość. Pieczemy 60 min w 200C (pierwsze 10 min 180C).



Wartość odżywcza 100g 190 kcal
Białko 7g
Tłuszcz 2g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 36g
Błonnik 8g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz