1. Zaczyn:
- 3 łyżki zakwasu żytniego (60g)
- 90g mąki żytniej 2000
- 90g wody
Zaczyn przygotowuję wieczorem i zostawiam na noc w temp. pokojowej
2. Ciasto:
- 200g mąki pełnoziarnistej ( u mnie mieszanka 1:1:1 orkiszowa, pszenna, żytnia)
- 125g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 20g otrąb pszennych
- 20g zarodków pszennych
- 20g płatków sojowych
- łyżka goji
- łyżka suszonej aronii
- łyżka melasy z karobu
- 3 łyżki skiełkowanego żyta
- zaczyn
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, krótko wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas zależy od mocy zakwasu. Powinno rosnąć aż podwoi swoją objętość. Pieczemy 60 min w 200C (pierwsze 10 min 180C).
Wartość odżywcza 100g 190 kcal
Białko 7g
Tłuszcz 2g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 36g
Błonnik 8g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz