wtorek, 26 czerwca 2012

Strączkowe w orientalnym aromacie

O właściwościach roślin strączkowych można długo pisać, główne to:

  • wysoka zawartość białka roślinnego 20-35% (soja do 50%)
  • duża zawartość błonnika,
  • niewielka ilość tłuszczu,
  • wysoka zawartość składników mineralnych, głównie: potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza, cynku, miedzi, manganu,
  • duża ilość witamin z gr B w stosunku do innych produktów
  • długi okres przechowywania  (przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach zachowują niezmienione wartości odżywcze)
  • mają niski indeks glikemiczny
  • dają na długo uczucie sytości

Jako wady można wymienić zawartość fitynianów i ich właściwości gazotwórcze. Możemy im przeciwdziałać stosując moczenie, długie gotowanie i przyprawy. 
Polecam wszystkim rośliny strączkowe chociaż raz w tygodniu jako główne danie. Pamiętajmy że można je dodawać do zup, wypieków, past kanapkowych i wielu innych potraw.







Składniki:

  • 100g (1/2 szklanki) suchego mix-u warzyw strączkowych
  • 2 łyżki pęczaku
  • 2 cm imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej w płatkach
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Mieszankę nasion z pęczakiem zalewamy przegotowaną zimną wodą na noc. Następnego dnia zlewamy wodę, dodajemy świeżą (najlepiej wrzątek w objętości woda 2,5 : 1 strączkowe), gotujemy ok 1h. W połowie gotowania dodajemy przyprawy, doprawiamy solą. 


Wartość odżywcza porcji 300 kcal
Białko 25g
Tłuszcz 2g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 44g
Błonnik 14g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz