sobota, 9 czerwca 2012

Zapiekanka - Torcik naleśnikowy

Zapiekanka - Torcik naleśnikowy

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 - 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron. Naleśniki powinny być nieco grubsze niż standardowe.

Farsz botwinkowy:
  • oliwa z oliwek - łyżka
  • dwa ząbki czosnku
  • dwa pęczki botwiny z małymi buraczkami
  • ok 50g sera pleśniowego np. Lazur
  • ocet balsamiczny
  • łyżka melasy buraczanej
  • sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę/ dwie oliwy z oliwek. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Dorzucamy pokrojone buraczki i delikatnie podsmażamy. Następnie wsypujemy liście botwiny. Dusimy około dwóch minut. Dodajemy kilka kropel octu, łyżkę melasy i ser. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy. Wszystko powinno być "al dente".

Farsz szpinakowy/ pokrzywowy:
  • 150 g liści szpinaku/ pokrzywy (zbieramy młode rośliny bez przebarwień)/ jarmużu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • ok 50g sera pleśniowego np. Lazur
Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy czosnek, liście pokrzywy/ szpinaku. Smażymy ok 1 min, dodajemy ser, mieszamy i odstawiamy.
Inne składniki:
  • jogurt grecki/ śmietana ukwaszona
  • natka pietruszki
  • prażone orzechy włoskie na patelni
  • 50 g sera pleśniowego Lazur
Do naczynia żaroodpornego lub innego do zapiekania wysmarowanego oliwą układamy warstwami naleśnik/ farsz botwinkowy/ naleśnik/ farsz pokrzywowy. Wierzch posypujemy pokruszonymi kawałkami sera i pietruszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 20 - 30 min.
Podajemy posypane orzechami włoskimi, pietruszką z łyżką jogurtu/ śmietany. Gorąco polecam.
Danie jest czasochłonne, jednak proste i naprawdę opłaca się. Niestety nie mam zdjęcia, czego bardzo żałuję, bo wygląda cudnie. Jak tylko znowu przygotuję ten raj dla podniebienia wrzucę foto na blog. Świetnie się nadaje dla gości i robi wrażenie. Korzystajmy z tego co mamy w sezonie. Świetnie sprawdzają się tu również naleśniki z poprzedniego dnia, które można fajnie zagospodarować.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz