niedziela, 24 czerwca 2012

Farfalle integrale con pesto

Klasyka włoskiej kuchni. Makaron to jedno z tych dań, które uwielbiam. Wiele osób boi się makaronu twierdząc, że jest tuczący. Prawdą jest fakt, że najbardziej tuczą sosy i niewłaściwie przygotowana pasta (rozgotowana). Makaron jaki proponuję to razowa wersja bez dodatku jajek. Zawiera dużo błonnika, składników mineralnych i witamin, daje na długo uczucie sytości i ma niski indeks glikemiczny. Dodatkowo odpowiedni sos może zwiększyć walory odżywcze i zdrowotne naszego dania.
Przykłady:
  • pomidorowy - potas, likopen, antyoksydanty 
  • pesto - nienasycone kwasy tłuszczowe, omega 3, wit. C, E
  • z sera białego ( ricotta) - wapń, białko



Sama robię kilka rodzajów pesto. Moje propozycje:

Pokrzywowe

  •  100 g pokrzywy
  •  4 pełne łyżki słonecznika
  •  1 ząbek czosnku
  •  1/2 szklanki oliwy np. extra vergine Monini
  •  1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
  •  sól, pieprz
Pomidorowe
  •  1/2 szklanki pomidorów suszonych w oliwie
  •  4 pełne łyżki orzechów nerkowca
  •  1 ząbek czosnku
  •  kilka listków bazylii 
  •  1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
  •  sól, pieprz
Pietruszkowe
  •  2 pęczki pietruszki
  •  4 pełne łyżki słonecznika
  •  1 ząbek czosnku
  •  1/2 szklanki oliwy 
  •  1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
  •  sól, pieprz
Klasyczne bazyliowe
  •  2 pęczki bazylii
  •  4 pełne łyżki orzechów nerkowca
  •  1 ząbek czosnku
  •  1/2 szklanki oliwy 
  •  1/4 szklanki startego parmezanu (twardego sera)
  •  sól, pieprz
Przygotowanie:

Należy umyć liście i dobrze wysuszyć oraz  obrać czosnek. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę. Przy pesto pomidorowym miksujemy wszystkie składniki razem. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy (przez to pesto będzie można dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik wstawić do lodówki. Pesto można mrozić.

Makaron razowy gotujemy ok 11 min w lekko osolonej wodzie. 


Porcja to ok 60 g makaronu suchego z 2 łyżkami pesto
Wartość odżywcza: 332 kcal

Białko: 7g
Tłuszcz: 15g (kw. tłuszczowe jednonienasycone 9g, wielonienasycone 5g)
Cholesterol: 0mg
Węglowodany: 42g
Błonnik:10g

5 komentarzy:

  1. Ja sobie pesto pietruszkowego po prostu nie wyobrażam bez migdałów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z migdałami jest równie pyszne i też polecam:):) Tutaj panuje pewna dowolność, można nieco pozmieniać składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam makarony z pesto, najbardziej bazyliowo-orzechowe, muszę wypróbować podane przez ciebie pomidorowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. <3 Ja uwielbiam makarony. Jakiej firmy używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj Pasta Toscana, z włoskich również Alce Nero, dobre są polskiej produkcji np. makarony razowe BIO.

      Usuń