piątek, 15 czerwca 2012

Krem ze szparagów z wanilią na słodko

Bardzo nietypowa zupa. Polecam, chociaż pewnie niejedna osoba uzna mnie za szaloną, to jest to udany eksperyment. Zarówno słodkawe szparagi, jak i pietruszka świetnie sprawdzają się w połączeniu z wanilią i nutą cynamonu. Do odważnych świat należy!

Wersja "biała" na słodko



Składniki na 2 porcje:

•    Białe szparagi - pęczek
•    Małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
•    Seler (1/3 średniego)
•    Pietruszka
•   1 mały ziemniak
    laska wanilii 
•   szczypta cynamonu
•   szczypta soli, pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy w garnku pokrojone i umyte warzywa ( kształt i wielkość obojętne)  oraz obrane szparagi z wanilią. Po 15 min blendujemy zawartość garnka na jednolitą masę, zdejmujemy z gazu i dodajemy serek. Podajemy posypane cynamonem .

Wartość odżywcza porcji 168 kcal
Białko 15g
Tłuszcz 3g
Cholesterol 60 mg
Węglowodany 19g
Błonnik 13g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz