poniedziałek, 1 października 2012

Razowa tortilla z siemieniem

Proponuję wam dzisiaj placki z tortilli (można zastąpić naleśnikami razowymi) z mąki pszennej razowej z dodatkiem siemienia lnianego i zarodków pszennych. Dla zapracowanych istnieje możliwość kupienia gotowych półproduktów. Co prawda nie są pozbawione wad, często zawierają konserwanty i nie powinniśmy za często po nie sięgać, to w wyjątkowych sytuacjach można czasami pozwolić sobie na "pójście na łatwiznę". W końcu wszystko z umiarem i rozsądkiem.
Takie placki to świetna alternatywa dla chleba, makaronu, ziemniaków czy innych produktów wysokoskrobiowych dostarczających nam węglowodanów złożonych. Pamiętajmy że im bardziej urozmaicona dieta tym zdrowsza. Taka razowa tortilla dostarcza sporo błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych. 




Domowe placki tortilli 5 sztuk:

  • szklanka mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła roślinnego z lodówki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:

Zmieszać obydwie mąki z zarodkami, siemieniem i z solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło roślinne i rozetrzeć palcami razem z mąką. Uformować górkę i zrobić wgłębienie do którego wlać gorącą wodę. Mieszać  aż mąka wchłonie całą wodę. Po ostygnięciu ciasto wyrobić ręką. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 5 części, ulepić kulki, zawinąć w folię i odstawić na godzinę. Można również mrozić lub przechowywać 1-2 dni w lodówce. Kulki z ciasta rozwałkowywać jak najcieniej. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć placki bez dodatkowego tłuszczu przez około 30 sekund z każdej strony. Usmażone tortille przykryć talerzem/wilgotną ściereczką, by nie stwardniały. Najlepiej zawijać od razu.

Wartość odżywcza placka 115 kcal
białko: 3,5g
tłuszcz: 5g (cholesterol 0mg)
węglowodany: 14,5g
błonnik: 3g
Mg 36mg
Zn 1,5mg
A 54Mg
E 1,5mg

Farsz:
I z serkiem ziarnistym, sosem pomodorowo - czosnkowym z miętą: 
75g serka ziarnistego (1/2 opakowania + jogurt naturalny - 3 łyżki+ koncentrat pomidorowy - łyżeczka + ząbek czosnku+ świeża mięta+ sól i pieprz
Inne propozycje:
  • kurczak pieczony - kawałki pokrojone z warzywami
  • filet z ryby - pieczonej/ wędzonej + warzywa
  • jajko gotowane + dymka + warzywa
  • świeże owoce + serek waniliowy
  • szynka i warzywa
  • ser żółty/ pleśniowy/ feta/ mozzarella + warzywa, np szpinak i czosnek

6 komentarzy:

  1. Lubię dodatek siemienia lnianego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :) Na słodko nigdy nie jadłam, ale w wersji wytrawnej to pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Zapraszam Cie na mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne! :) i skład zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny i zdrowy przepis- dzięki :)

    OdpowiedzUsuń