Takie placki to świetna alternatywa dla chleba, makaronu, ziemniaków czy innych produktów wysokoskrobiowych dostarczających nam węglowodanów złożonych. Pamiętajmy że im bardziej urozmaicona dieta tym zdrowsza. Taka razowa tortilla dostarcza sporo błonnika, witamin z grupy B, składników mineralnych.
Domowe placki tortilli 5 sztuk:
- szklanka mąki pszennej razowej
- 2 łyżki zarodków pszennych
- łyżeczka siemienia lnianego
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła roślinnego z lodówki
- 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Zmieszać obydwie mąki z zarodkami, siemieniem i z solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło roślinne i rozetrzeć palcami razem z mąką. Uformować górkę i zrobić wgłębienie do którego wlać gorącą wodę. Mieszać aż mąka wchłonie całą wodę. Po ostygnięciu ciasto wyrobić ręką. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 5 części, ulepić kulki, zawinąć w folię i odstawić na godzinę. Można również mrozić lub przechowywać 1-2 dni w lodówce. Kulki z ciasta rozwałkowywać jak najcieniej. Na mocno rozgrzanej patelni smażyć placki bez dodatkowego tłuszczu przez około 30 sekund z każdej strony. Usmażone tortille przykryć talerzem/wilgotną ściereczką, by nie stwardniały. Najlepiej zawijać od razu.
Wartość odżywcza placka 115 kcal
białko: 3,5g
tłuszcz: 5g (cholesterol 0mg)
węglowodany: 14,5g
błonnik: 3g
białko: 3,5g
tłuszcz: 5g (cholesterol 0mg)
węglowodany: 14,5g
błonnik: 3g
Mg 36mg
Zn 1,5mg
A 54Mg
E 1,5mg
Farsz:
I z serkiem ziarnistym, sosem pomodorowo - czosnkowym z miętą:
75g serka ziarnistego (1/2 opakowania + jogurt naturalny - 3 łyżki+ koncentrat pomidorowy - łyżeczka + ząbek czosnku+ świeża mięta+ sól i pieprz
Inne propozycje:
- kurczak pieczony - kawałki pokrojone z warzywami
- filet z ryby - pieczonej/ wędzonej + warzywa
- jajko gotowane + dymka + warzywa
- świeże owoce + serek waniliowy
- szynka i warzywa
- ser żółty/ pleśniowy/ feta/ mozzarella + warzywa, np szpinak i czosnek
Lubię dodatek siemienia lnianego :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :) Na słodko nigdy nie jadłam, ale w wersji wytrawnej to pyszny obiad.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Zapraszam Cie na mojego bloga.
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! :) i skład zachwyca.
OdpowiedzUsuńMniam...Na pewno je zrobię
OdpowiedzUsuńpyszny i zdrowy przepis- dzięki :)
OdpowiedzUsuń