Takie dania lubię najbardziej. Niewiele wysiłku, a efekt jest gwarantowany. Poza tym przed zimową porą warto zadbać o dietę bogatą w witaminy i składniki mineralne. Polecam również kobietom w ciąży i wszystkim innym uznającym swoją dietę za najlepszą drogę do zachowania zdrowia (i po co nam suplementy...? kiedy to w żywności zawarte są najlepiej przyswajalne naturalne mikroelementy) !
Składniki na dużą porcję:
- łyżka oleju
- mozzarella light
- 1/2 brokuła
- 1/2 czerwonej papryki
- pomidor
- 1/2 bakłażana
- mała marchewka
- 5 cm pora
- 1 mała czerwona cebula
- czosnek
- mała cukinia
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- melisa świeża
- kiełki fasoli mung
- sól
- ok 100g dyni hokkaido
Wszystkie warzywa myjemy, +/- obieramy i kroimy. Formę smarujemy olejem, układamy warstwowo warzywa i zioła z serem zostawiając część na wierzch. Pieczemy pod przykryciem/ folią w 200C ok 40 min. Ostatnie 10 min zapiekamy bez przykrycia.
Wartość odżywcza porcji: 398 kcal
Białko 34g
Tłuszcze 17,5g
Węglowodany 26g
Błonnik 15g
Zdrowo i pysznie :) Uwielbiam warzywno-serowe zapiekanki
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńGenialne na jesień... Syci i rozgrzewa czyli dokładnie tak jak lubię i jestem pewna ,że taka kompozycja smaków podpasuje również facetom a przynajmniej mojemu, który musi radykalnie zmienić swoją dietę :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł na zdjęcia produktów! Oby tak było przy każdym przepisie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! Z suplementami to jest tak, że robi się na nich wielki biznes... Zobaczcie ile one kosztują, zajmują się nimi wielkie firmy, ostatnio nawet Oriflame. Mówią ludziom, że są wspaniałe żeby biznes się kręcił...
OdpowiedzUsuńAlez to smacznie wyglada wszystko. Co pijesz do takich zdrowych dan? Ja staram sie wode ale roznie wychodzi, czasem tez herbate. Nie pijam jednak wody w butelkach bo poznalam ostatnio kilka zlych faktow na jej temat http://www.bibowater.co.uk/bottled-water-infographic/
OdpowiedzUsuń