Uwielbiam eksperymenty! To przeszło moje
oczekiwania. Wariacja na temat prowansalskiego dania warzywnego Ratatouille
jest warta polecenia. Bałam się połączenia słodkiej dyni hokkaido z rozmarynem
i pieczarkami. Jednak nie było czego się bać. Lekko cytrusowy posmak świetnie
komponuje się ze słodyczą warzyw. Rzadko
spotykam świeży rozmaryn w jarskich potrawach, a że sama mam na parapecie pokaźnych
rozmiarów krzew postanowiłam go nieco zmniejszyć i potestować do różnych dań.
Poza rozmarynem stoją 3 doniczki z melisą. Świetna do herbaty czy deserów, ale
czemu by nie do mięsa…? No i poszło! Teraz już chyba na stałe zagości u mnie w
daniach mięsnych. Razem stanowią jedną, uzupełniającą się potrawę i genialnie
pasują zarówno pod względem smaków jak i aromatów.
Ratatouile
dyniowe
Składniki na 1 porcję:
·
Dynia hokkaido ok 100g
·
Por – 1/5 małego
·
4 pieczarki
·
1 mała zielona i czerwona papryka
·
Łyżeczka oleju z avocado
·
Gałązka rozmarynu
·
½ marchewki
Przygotowanie:
Na oleju smażymy pieczarki, pora i marchewkę. Po 3 min dorzucamy
pokrojone pozostałe składniki i dusimy 8-10 min. Doprawiamy solą i pieprzem –
gotowe!
Wartość
odżywcza porcji: 178 kcal
Białko 10g
Tłuszcze 5g
Węglowodany 23g
Błonnik 15g
Melisowe klopsiki drobiowe
Składniki na porcję:
·
Dobrej jakości mięso mielone drobiowe – 150g
·
Łyżeczka mielonego simienia lnianego
·
Kumin
·
Melisa świeża
·
Sól i pieprz
·
Łyżeczka oleju z avocado
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kuleczki, nadziewamy na
patyczki, zawijamy w folię i pieczemy 15 min w 200C – gotowe!
Wartość
odżywcza porcji: 223 kcal
Białko 27g
Tłuszcze 13g
Węglowodany 1,7g
Błonnik 0,5g
zachwycające :)
OdpowiedzUsuńpyszne, kolorowe danie!
OdpowiedzUsuńWyglada zachecajaco,hardaska
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowiemodauroda.wordpress.com/