piątek, 19 października 2012

Ratatouille z dyni hokkaido z rozmarynem i melisowe klopsiki drobiowe

 Ratatouille z dyni hokkaido z rozmarynem i melisowe klopsiki drobiowe




Uwielbiam eksperymenty! To przeszło moje oczekiwania. Wariacja na temat prowansalskiego dania warzywnego Ratatouille jest warta polecenia. Bałam się połączenia słodkiej dyni hokkaido z rozmarynem i pieczarkami. Jednak nie było czego się bać. Lekko cytrusowy posmak świetnie komponuje się ze słodyczą  warzyw. Rzadko spotykam świeży rozmaryn w jarskich potrawach, a że sama mam na parapecie pokaźnych rozmiarów krzew postanowiłam go nieco zmniejszyć i potestować do różnych dań. Poza rozmarynem stoją 3 doniczki z melisą. Świetna do herbaty czy deserów, ale czemu by nie do mięsa…? No i poszło! Teraz już chyba na stałe zagości u mnie w daniach mięsnych. Razem stanowią jedną, uzupełniającą się potrawę i genialnie pasują zarówno pod względem smaków jak i aromatów.





Ratatouile dyniowe
Składniki na 1 porcję:
·         Dynia hokkaido ok 100g
·         Por – 1/5 małego
·         4 pieczarki
·         1 mała zielona i czerwona papryka
·         Łyżeczka oleju z avocado
·         Gałązka rozmarynu
·         ½ marchewki
Przygotowanie:
Na oleju smażymy pieczarki, pora i marchewkę. Po 3 min dorzucamy pokrojone pozostałe składniki i dusimy 8-10 min. Doprawiamy solą i pieprzem – gotowe!

Wartość odżywcza porcji: 178 kcal
Białko 10g
Tłuszcze 5g
Węglowodany 23g
Błonnik 15g


Melisowe klopsiki drobiowe
Składniki na porcję:
·         Dobrej jakości mięso mielone drobiowe – 150g
·         Łyżeczka mielonego simienia lnianego
·         Kumin
·         Melisa świeża
·         Sól i pieprz
·         Łyżeczka oleju z avocado
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kuleczki, nadziewamy na patyczki, zawijamy w folię i pieczemy 15 min w 200C – gotowe!

Wartość odżywcza porcji: 223  kcal
Białko 27g
Tłuszcze 13g
Węglowodany 1,7g
Błonnik 0,5g
Dyniowe przysmaki

3 komentarze: