piątek, 19 października 2012

Biały krem z kalafiora


Biały krem z kalafiora


Uwielbiam zupy kremy. To jedno z moich ulubionych dań. Są również świetną propozycją dla mam niejadków. Możemy przemycić mnóstwo warzyw i innych „niepożądanych” przez pociechy składników. Nadają się też na różnego rodzaju gry z dziećmi czy zabawy towarzyskie na imprezach kiedy to trzeba odgadnąć wszystkie składniki, a wygrywa osoba z najbliższą oryginałowi listą.

Najbardziej lubię dyniową, którą przygotowuję w różnych wersjach. Na mleku kokosowym, z imbirem, gałką, cynamonem, rozmarynem, melisą, z kurczakiem, trawą cytrynową, wanilią, serkiem homogenizowanym, pieczonym jabłkiem. W ogóle muszę się przyznać, że w tym roku mam fioła na punkcie dyni i mogłabym ją jeść na okrągło.  Kolejny krem z listy „lubię to” robię z kalafiora, brokuła, pora, zielonego groszku, cukinii i bardziej czasochłonny z pieczonej papryki.

Jako dodatek do zupy kremu można użyć np.:
·         Kiełki
·         Prażone nasiona i orzechy
·         Śmietanę / jogurt grecki
·         Grzanki
·         Preparowane zboża/ grykę – alternatywa groszku ptysiowego
·         Chipsy warzywne/ owocowe
·         Smażone glony nori
·         Jajko w koszulce
·         Kawałki drobiu/ tofu/ ryby/ krewetki



Biały krem z kalafiora

Składniki na 3-4 porcje:
·         Seler – korzeń i nać (duży)
·         Por – biała część
·         Pietruszka
·         Kalafior
·         Ayran  300ml
·         Pieprz biały
·         Mlisa- do przybrania
·         Olej zimnotłoczony (z avocado)- łyżeczka
·         +/- Czosnek

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyte i pokrojone (poza nacią selera) gotujemy w niewielkiej ilości wody . Osobno gotujemy nać selera. Wodę z selera wlewamy do białych warzyw i gotujemy do miękkości. Nać można wykorzystać identycznie jak gotowany szpinak. Polecam z botwinką i serem pleśniowym do tarty, czy z fetą jako nadzienie pierogów/ naleśników itp. Warzywa miksujemy, doprawiamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy ayran oraz olej i podajemy ozdobione melisą

Wartość odżywcza porcji (o pojemności 2 szklanek): 150 kcal
Białko 12,5g
Tłuszcze 3,1 (cholesterol 8mg)
Węglowodany 18g
Błonnik 14g

3 komentarze:

  1. Namówiłaś mnie na kalafiorową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieskazitelna zupa i jak rozumiem ma ona propagować zdrowe odżywianie, które powinno być naszą codzienną profilaktyką. Proszę tylko przy następnej edycji akcji o wyróżnienie przygotowanych potraw różowym akcentem np. wstążeczką i napisanie kilku zdań uzasadnienia dlaczego ta potrawa a nie inna
    Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń