środa, 3 października 2012

Krem z dyni

Wegańska zupa krem z dyni na słodko. Świetna dla każdego na przystawkę/ I danie. Bogactwo betakarotenu, błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia i cynku. Szczególnie polecam dla dzieci i alergików. Można zabrać w termosie do szkoły/ pracy i zjeść na ciepło lub zimo.



Składniki na 4 porcje:

  • 800g dyni
  • 400g włoszczyzny
  • 1 cebula czosnkowa
  • olej z avocado 1,5 łyżki
  • wanilia
  • cynamon
  • 1 cm imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • mięta
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • bulion warzywny/ sok marchwiowy 100%
Przygotowanie:
Dynię pieczemy (ok 40 min w 180C) lub gotujemy na parze/ w niewielkiej ilości wody do miękkości. W rondelku na oleju smażymy osoloną drobno posiekaną cebulkę z imbirem, wiórkami i włoszczyzną. Zalewamy szklanką wody/ bulionu warzywnego/ szklanką soku marchewkowego i gotujemy 5 min. Dodajemy dynię i przyprawy. Blendujemy i podajemy z miętą. Można również dodać łyżkę jogurtu/ kwaśnej śmietany na wierzch.

Wartość odżywcza 140 kcal
białko: 4,7g
tłuszcz: 6g (cholesterol 0mg)
węglowodany: 16g
błonnik: 10g
Mg 48mg
Zn 1,3mg
A 1670Mg
Ca 176mg
Dyniowe przysmaki

5 komentarzy:

  1. Super, a jaki kolor!!!! Mam pytanie, gdzie kupić olej z awokado?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychota! Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, z wiórkami jeszcze nie próbowałam! Witaj w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowa, chociaż trochę bym się bała tych słodkich smaków w połączeniu z włoszczyzną i bulionem. Aczkolwiek pomysł bardzo ciekawy i nie omieszkam wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka gorąca zupa w sam raz na chłodniejsze dni ;)

    OdpowiedzUsuń