Składniki na 4 porcje:
- 800g dyni
- 400g włoszczyzny
- 1 cebula czosnkowa
- olej z avocado 1,5 łyżki
- wanilia
- cynamon
- 1 cm imbiru
- gałka muszkatołowa
- mięta
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- bulion warzywny/ sok marchwiowy 100%
Przygotowanie:
Dynię pieczemy (ok 40 min w 180C) lub gotujemy na parze/ w niewielkiej ilości wody do miękkości. W rondelku na oleju smażymy osoloną drobno posiekaną cebulkę z imbirem, wiórkami i włoszczyzną. Zalewamy szklanką wody/ bulionu warzywnego/ szklanką soku marchewkowego i gotujemy 5 min. Dodajemy dynię i przyprawy. Blendujemy i podajemy z miętą. Można również dodać łyżkę jogurtu/ kwaśnej śmietany na wierzch.
Wartość odżywcza 140 kcal
białko: 4,7g
tłuszcz: 6g (cholesterol 0mg)
węglowodany: 16g
błonnik: 10g
białko: 4,7g
tłuszcz: 6g (cholesterol 0mg)
węglowodany: 16g
błonnik: 10g
Mg 48mg
Zn 1,3mg
A 1670Mg
Ca 176mg
Super, a jaki kolor!!!! Mam pytanie, gdzie kupić olej z awokado?
OdpowiedzUsuńMmm, pychota! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńHm, z wiórkami jeszcze nie próbowałam! Witaj w akcji:)
OdpowiedzUsuńFajowa, chociaż trochę bym się bała tych słodkich smaków w połączeniu z włoszczyzną i bulionem. Aczkolwiek pomysł bardzo ciekawy i nie omieszkam wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńTaka gorąca zupa w sam raz na chłodniejsze dni ;)
OdpowiedzUsuń