wierzch |
Biga:
225g mąki razowej orkiszowo - pszenno - żytniej
1/4 łyżeczki drożdży instant
140g letniej wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, zagniotłam i odstawiłam na 15 minut. Następnie przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 10 godzin. Zaczyn wystawiłam z lodówki 3 godziny przed przygotowaniem ciasta właściwego.
Namaczanka :
170g mąki razowej orkiszowo - pszenno - żytniej
55g płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
230g maślanki
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, przykryłam i odstawiłam na 13 godzin.
Ciasto właściwe:
namaczanka
biga
30g maki razowej żytnej
1/2 łyżeczki soli
1 1/4 łyżeczki drożdży instant
2 łyżczki syropu klonowego
3 łyżki słonecznika
1 łyżka oleju z avocado
Najpierw wymieszałam namaczankę z bigą, następnie dodałam połączone pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam. Zarobione ciasto wyłożyłam na stół i wyrabiałam dosyć intensywnie ok 5 min, włożyłam je do miski i odstawiłam na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto odgazowałam, uformowałam i wyłożyłam do formy, po ok godzinie wstawiłam do naparowanego piekarnika o temp. 250C i zmniejszyłam temperaturę do 200C. Piekłam 60 min (ostatnie 15 min w 180C) i zostawiłam w ciepłym piekarniku na kolejne 15. Chleb najlepiej kroić po dokładnym ostygnięciu. Pamiętajcie aby wyjąć go z formy zaraz po upieczeniu i ułożyć na kratce, by mógł odparować.
wierzch |
spód |
Niezaprzeczalnie taki chleb jest bardziej zdrowy od klasyki sklepowej i żeby nie było wątpliwości Różowy tydzień , to również propagowanie zdrowego odżywiania :) Proszę tylko przy następnej edycji akcji o wyróżnienie przygotowanych potraw różowym akcentem np. wstążeczka.
OdpowiedzUsuń