poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Ricotta wroli głównej

  Ser Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego, krowiego i nietradycyjne z koziego. Słowo „ricotta” (wł. Risotta) znaczy w dosłownym tłumaczeniu – podwójnie warzony. Głównym składnikiem naturalnej Ricotty są albuminy i globuliny - białka o bardzo wysokiej wartości żywieniowej. Dlatego często serwatka w proszku jest w składzie mleka i odżywek dla dzieci, produktów dla osób zajmujących się sportem, czy kulturystyką.
  Główną zaletą Ricotty jest jednak wysoka przyswajalność jej białek, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość wapnia, bo aż 272 mg, gdzie dla porównania ser twarogowy ma tylko 96mg, a mleko 121 mg. Wartość energetyczna typowej Ricotty to około 130-170 kcal w 100 gramach (w zależności od zawartości tłuszczu). 
  Ser jest gładki w konsystencji i łagodny w smaku, wykorzystywany do potraw słodkich jak i pikantnych.

Sałatka z Ricottą


Składniki 2 porcje:
  • ser ricotta 250g
  • kiełki brokuła
  • 4 truskawki
  • 8 winogron
  • 2 marchewki
  • 100g ananasa
  • łyżeczka oleju z avocado
  • odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce, umyte owoce i ser kroimy,  wszystkie składniki mieszamy i gotowe!
Na prawdę pycha!

Wartość odżywcza porcji 340 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcze: 15 g
Cholesterol: 35 mg
Węglowodany: 25 g
Błonnik: 6 g

1 komentarz: