piątek, 27 kwietnia 2012

Grill/ Piknik

Piękna pogoda za oknem i dłuugi weekend zachęcają do rozpoczęcia sezonu grillowego. Ja również korzystam z aury i was też do tego namawiam. Jako że dania z grilla to dobra alternatywa dla obiadu czy kolacji to pamiętajmy o kilku zasadach, które pozwolą nam cieszyć się smacznymi i zdrowymi daniami.


  1. Nie pieczmy potraw na węgiel - wydzielają się wtedy substancje silnie kancerogenne
  2. Wybierajmy chude mięsa i wędliny z dodatkiem samodzielnie przyrządzonej marynaty z ziół, oliwy, przypraw
  3. Unikajmy majonezu, stosujmy keczup, sosy jogurtowe
  4. Pieczmy warzywa i owoce
  5. Róbmy sałatki, surówki
  6. Do picia wybierajmy wodę, soki 100%, herbatę mrożoną, koktajle owocowe
  7. Ograniczmy alkohol
  8. Nie przesadzajmy z pieczywem
  9. Unikajmy chipsów, krakersów, paluszków itp
  10. Urozmaićmy czas grami, ruchem, tańcem
Zachęcam was do udziału w akcji na Durszlaku Grill/ Piknik


Akcja ma na celu zebranie waszych sprawdzonych przepisów na "zdrowe" dania z grilla lub na wypad piknikowy. Sezon się zaczyna więc wymieńmy się własnymi "uzdrowionymi" przepisami by urozmaicić nudne , często zakazane dla wielu osób (np. z miażdżycą, hipercholesterolemią)kiełbaski i steki. Mile widziane są wszelkie nietypowe propozycje. Chciałabym również aby wasze dania były atrakcyjnie podane i kolorowe. Czekam na alternatywy tradycyjnych potraw i wegetariańskie wariacje.
Przepis, który "podbije moje serce" zostanie nagrodzony książką (podpowiem że cenię smak, sposób podania i wartość żywieniową).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz