wtorek, 10 kwietnia 2012

Ciato bananowo - batatowe z morelami

Ciasto ciekawe, bardzo zdrowe i niezwykle smaczne. Jeżeli nie macie batatów można spróbować z gotowaną marchewką. Zawiera dużo potasu, beta-karotenu i błonnika. Ma kremową konsystencję i długo zachowuje świeżość.


Składniki na 10 porcji :
  • 1 duży batat lub 2 małe
  • 2 banany
  • szklanka mąki pszenej typ 2000
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 budyń waniliowy
  • laska wanilii
  • 2/3 szklanki jogurtu
  • 1 jajko L / 2M
  • 1/3 szklanki miodu wielkokwiatowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 suszonych moreli
  • cynamon
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy morele i roztrzepane w jogurcie jajko zmieszane ze zmiksowanym pieczonym batatem oraz 1 1/2 banana. Wykładamy do formy, dekorujemy bananem i morelami. Pieczemy 30 - 35 min (ja piekłam w niskiej fotmie do tarty) w 180C. Ciasto jest zwarte, wilgotne i świetnie smakuje z kulką waniliowych lodów.

Wartość odżywcza porcji: 217kcal
Białko: 5,6 g
Tłuszcze: 2 g
Cholesterol: 26 mg
Węglowodany: 44 g
Błonnik: 5 g

4 komentarze:

  1. cudny ale nie jest przepisem w akcji Weekendowej cukierni :( w kwietniu pieczemy piegusa a przepis jest w linku na str akcji Durszlak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń