czwartek, 12 kwietnia 2012

Śledzie w oliwie z pomidorami

Polecam to danie szczególnie osobom z miażdżycą, podwyższonym cholesterolem LDL, niskim HDL. Świetne źródło onega-3, pełnowartościowego białka i witamin A, D, E, niacyny, magnezu. Podane z pieczywem razowym może stanowić pełnowartościową kolację czy śniadanie. Genialnie sprawdza się jako dodatek do sałatek.




Składniki na porcję:
  • 1 płat śledzia - matijas
  • 1/2 szalotki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • suszone pomidory
  • bazylia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Filety kroimy w cząstki, cebulkę w piórka, pomidory w dużą kostkę i siekamy bazylię. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do słoiczka/ szczelnego naczynia, zalewamy oliwą i odstawiamy na 2-3 dni. Warto codziennie potrząsnąć naczyniem by przemieszać składniki.  Oliwę można równie dużo wcześniej przygotować przez umieszczenie w niej siekanej bazylii i pomidorów.

Wartość odżywcza porcji: 216kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 16 g
tł. nasycone: 2,51g jednonienasycone: 8,94g wielonienasycone: 2,95g
Cholesterol: 49 mg
Węglowodany: 3 g
Błonnik: 0,6 g 
po treningu

2 komentarze: