poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Tarta brzoskwiniwa z domowymi powidłami

Przepis na smaczną, lekką tartę, szybką w wykonaniu, bez zbędnych składników. Często im prościej tym smaczniej. Ciasto nie jest bardzo mocno słodkie i powinno być cienkie Jeśli ktoś preferuje dużo słodkości można dodać cukru. Jako nadzienie można użyć w podobnej wersji innych owoców w zależności od sezonu i upodobań. Polecam również mrożone owoce. Świetne będą truskawki, maliny, jagody, banany.


Składniki na ciasto na średnią formę 25cm
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki 550
  • 3/4 szklanki mąki 1850/2000
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 100 ml jogurtu
  • szczypta roli
  • łyżka powideł śliwkowych
Nadzienie:
  • puszka brzoskwiń
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • laska wanilii
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • powidła do podania
Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 180C 15min.  Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Miksujemy pozostałe składniki nadzienia pozostawiając kilka brzoskwiń do dekoracji. Na wystudzone ciasto wylewamy masę zmieszaną z żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po ok 4h. 



Wartość odżywcza porcji  205 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4 g
Cholesterol: 4 mg
Węglowodany: 37 g
Błonnik: 3 g


1 komentarz:

  1. Piękny ale nie mogę zaakceptować w WC ponieważ nie dotyczy wypieku kwietniowego którym jest PIEGUS :)Zapraszam do wypieku- czas do końca mc

    OdpowiedzUsuń