czwartek, 12 kwietnia 2012

Ekonomiczny pasztet warzywny

W związku z akcją Ekonomia Gastronomia chciałabym zaprezentować jeden z wariantów na zdrowe i bardzo ekonomiczne danie. Wszystkie użyte w nim składniki bardzo często lądują w naszym koszu. Zarówno pieczywo, warzywa, ziemniaki czy jajka to składniki niedoceniane. 


Moje zasady ekonomicznej kuchni:

  • zacznij od początku - czyli zakupy - z listą, nie na głodniaka, nie łap się na "promocje", wybieraj opakowania zbiorcze produktów z długą datą ważności, nie kupuj na zapas
  • dbaj o właściwe przechowywanie produktów
  • planuj menu, w którym uwzględnisz wykorzystanie pozostałych produktów z poprzedniego obiadu
  • miej zawsze w domu: makaron, kaszę, puszkę/mrożony groszek
  • eksperymentuj w kuchni
  • pytaj znajomych o "ekonomiczne" przepisy
  • gotuj wspólnie ze współlokatorem, rodziną
  • więcej znajdziecie tutaj: http://www.ekonomiagastronomia.nk.com.pl/



Kolejna wersja wersja mojego pasztetu warzywnego jest bardzo podobna do tego jednak poniższy jest łagodniejszy w smaku i bardziej kremowy. Myślę, że nie trzeba nikogo przekonywać o jego walorach zdrowotnych. Wspomnę tylko, że jest bogaty w błonnik, żelazo, beta-karoten, witaminę D, C, E, foliany, B1, B2, B6, niacynę, magnez, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym jego ogromną zaletą jest banalnie proste przygotowanie i to jakie stwarza możliwości na wykorzystanie składników pozostałych z  innych dań, np. warzywa z gotowania bulionu, gotowane ziemniaki, bataty, resztki orzechów, gotowanych jajek czy też mięsa. Wszystko można dodać, zmiksować i zapiec. 







Składniki na keksówkę:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/3 pora
  • 1 ziemniak (można zastąpić batatem, dynią, marchewką)
  • 1/2 kopru włoskiego
  • 2 jajka
  • sucha bułka pełnoziarnista
  • 2 łyżki otrąb
  • łyżka mielonych migdałów
  • majeranek, 
  • pietruszka,
  • bazylia, 
  • sól, pieprz
  • kumin
  • 2 łyżki oleju/ oliwy
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy do miękkości. Mielimy bułkę, miksujemy ugotowane jarzyny i mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180C ok 45 min. Kroimy po ostygnięciu. Świetnie nadaje się do mrożenia, na kanapki, jako dodatek do obiadu.



Wartość odżywcza całości 905 kcal (porcja - ok 113 kcal)
Białko 70g
Tłuszcz 24g
Cholesterol 430 mg
Węglowodany 101g 
Błonnik 79g

4 komentarze:

  1. Przymierzam się do pasztetu z ciecierzycy. Ale Twój też się prosi wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i tu banerka nie ma:( a przepis fajny!

    OdpowiedzUsuń