niedziela, 1 kwietnia 2012

Niedoceniana Kasza Jaglana - Podsumowanie!



Witajcie Kochani!
Serdecznie dziękuję wszystkim za genialne przepisy i przepraszam za to opóźnienie w podsumowaniu. Mam nadzieję, że Wasze smakołyki zainspirują wiele osób do wprowadzenia ogromnie niedocenianej kaszy jaglanej do swojego menu. Pamiętajmy, że im bardziej urozmaicona jest nasza codzienna dieta tym zdrowiej.
Jest wiele powodów dlaczego warto jeść kaszę jaglaną, kilka z nich:
  • wielofunkcyjna - nadaję się do niezliczonej ilości dań (na słodko, wytrawnie,...)
  • tania
  • bezglutenowa - bezpieczna dla osób z celiakią
  • szybka w przygotowaniu
  • łatwa w przechowywaniu
  • bogata w składniki odżywcze:
    • Wartość kaloryczna    346kcal
    • Białko 10,5g
    • Tłuszcz 2,9g 
    • Cholesterol 0  mg
    • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
    • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,6g
    • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,3g
    • Węglowodany 71,5g
    • Błonnik pokarmowy 3,9 g
    • Skrobia  55g 
    • Sacharoza 0,1g
    • Składniki mineralne:Potas 220mg,Wapń 9,9 mg,Magnez 100mg, Żelazo 4,8mg, Mangan 1,6mg, Cynk 3,4mg, Miedź 0,7mg,
    • Witaminy: B1 0,7mg, B2 0,4mg, B6 0,75mg, Niacyna 2,3g
A teraz wasze przepisy! Myślę, że nie trzeba nikogo przekonywać, bo mówią same za siebie.
 

2 komentarze: