niedziela, 1 kwietnia 2012

Makrela ze szpinakiem

Niedoceniana przez nas makrela jest ogromnie bogata z kwasy tłuszczowe omega 3, a ze względu na swoją przystępną cenę może, a nawet powinna być alternatywą dla łososia. W dodatku ma łagodniejszy i lekko słodkawy smak co może być istotne w przypadku przemycania ryb do menu dzieci. Jeśli nie chcą spożywać ryb warto przygotowywać różne pasty kanapkowe, pulpeciki, kotleciki z rozdrobnionych tusz i warzyw, sera, z dodatkiem mąki/ bułki i jajka.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu
·         Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8
·         Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7
·         Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4
·         Śledź atlantycki, marynowany 1.2
·         Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0
·         Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0
·         Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7
·         Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7
·         Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4
·         Halibut smażony, wędzony 0.4
·         Łupacz smażony, wędzony 0.2
·         Dorsz atlantycki, smażony, wędzony 0.1
·         Małże błękitne, gotowane, parowane 0.7
·         Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5
·         Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany 0.3
·         Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki 0.2
·         Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3
                      Źródło: USDA Nutrient Database for Standard Reference  

Makrela ze szpinakiem (świetna kolacja)



Składniki:
  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
  • czosnek
  • kiełki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • 1/2 makreli wędzonej
 Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i czosnkiem, doprawiamy i przesmażamy chwilę, do odparowania wody. Podajemy z makrelą i kiełkami. Można podać z razowym pieczywem lub kaszą.

Wartość odżywcza 410 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcze: 24 g
Cholesterol: 98 mg
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 8 g

2 komentarze: