poniedziałek, 19 marca 2012

sojowy pęczak kolorowy

Potrawa syta, całkowicie wegetariańska, zdrowa i bardzo odżywcza. Polecam na obiad, można zabrać w pudełku do pracy i zjeść na lunch, smakuje na zimno i ciepło. 


Składniki na porcję:
  • 50 g suchej soi
  • 50 g pęczaku
  • 1/2 opakowania mrożonki azjatyckiej - 225g
  • łyżeczka oliwy
  • kumin
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • kolendra mielona



Przygotowanie:
Soję namaczamy na noc. Wymieniamy wodę, dodajemy pęczak i gotujemy ok 1h, dodajemy przyprawy, oliwę i warzywa. Dusimy jeszcze 10 min, posypujemy natką.

Wartość odżywcza porcji 470 kcal
Białko 27g
Tłuszcz 16g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 52g 
Błonnik 18g

2 komentarze:

  1. O, bardzo mi się ten przepis podoba i myślę, że wypróbuję go jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności :) Lubię takie kaszkowo-strączkowe misz-masze z warzywami!

    OdpowiedzUsuń