piątek, 2 marca 2012

Warzywa curry z tofu

Od dawna miałam ochotę na coś pikantnego, kolorowego i baaardzo zdrowego. Wyszło idealnie, polecam gorąco jeśli również chcecie zafundować swojemu organizmowi istny koktajl składników odżywczych.



Składniki na 2 porcje
  • papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnki
  • cukinia
  • 8 pieczarek
  • 1/2 pora
  • cebula czosnkowa
  • marchew
  • imbir
  • pasta curry po łyżeczce czerwonej i zielonej + przyprawa curry
  • tofu marynowane 180g
  • 100g kiełków z soczewicy
  • olej z avocado - łyżka
  • sos teriyaki - łyżeczka
  • sól
Przygotowanie:

Pieczarki z cebulą dusimy na łyżce oleju, po 10 min dodajemy czosnek, imbir, przyprawę, pasty curry, marchew pokrojoną w talarki i dusimy 10 min. Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę i cukinię dusząc dalej 5 min. Doprawiamy sosem, solimy i zdejmujemy z ognia.Dodajemy do garnka pokrojone tofu i kiełki. Gotowe!

Wartość odżywcza porcji 380 kcal
Białko 28g
Tłuszcz 15g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 33g
Błonnik 11g 

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie dania, proste, szybkie, pyszne i zdrowe. czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń