Potrawa syta, całkowicie wegetariańska, zdrowa i bardzo odżywcza. Polecam na obiad, można zabrać w pudełku do pracy i zjeść na lunch, smakuje na zimno i ciepło.
Składniki na porcję:
- 50 g suchej soi
- 50 g pęczaku
- 1/2 opakowania mrożonki azjatyckiej - 225g
- łyżeczka oliwy
- kumin
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pietruszka
- sól, pieprz
- majeranek
- ząbek czosnku
- kolendra mielona
Przygotowanie:
Soję namaczamy na noc. Wymieniamy wodę, dodajemy pęczak i gotujemy ok 1h, dodajemy przyprawy, oliwę i warzywa. Dusimy jeszcze 10 min, posypujemy natką.
Wartość odżywcza porcji 470 kcal
Białko 27g
Tłuszcz 16g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 52g
Błonnik 18g
O, bardzo mi się ten przepis podoba i myślę, że wypróbuję go jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności :) Lubię takie kaszkowo-strączkowe misz-masze z warzywami!
OdpowiedzUsuń