sobota, 31 marca 2012

Chemioprewencja Nowotworu jelita grubego

 
Chemioprewencja Nowotworu jelita grubego na podstawie wyników badań :




Poniższe składniki mogą działać ochronnie przed kancerogenami, które zapoczątkowują proces nowotworowy. Niektóre substancje nie osiągnęły zadowalających rezultatów głównie z braku precyzyjnych metod monitorowania efektów chemiorewencji.

Nowotwór jelita grubego zaliczany jest do chorób dietozależnych, a jego rozwój trwa średnio 10-20 lat. Jest to okres do zastosowania profilaktyki i chemioprewencji.  Szczególnie ważna dla osób z podwyższonym ryzykiem zachorowania

Do czynników ryzyka:
·         Defekty genetyczne
·         Stany przedrakowe (polipy, nieswoiste choroby zapalne jelit, wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego - Crohna)
·         Przewlekłe stosowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych
·         Palenie tytoniu
·         Dieta:
o       Bogatotłuszczowa
o       Bogata w węglowodany proste
o       Wysokokaloryczna
o       Uboga w błonnik, warzywa, owoce
o       Bogata w substancje powstające podczas smażenia i wędzenia pokarmów

Chemioprewencja nowotworu jelita grubego:



·         Błonnik:
o       Rozwój prawidłowej flory jelitowej
o       Zwiększenie masy stolca i skrócenie pasażu jelitowego
o       Substrat do wytwarzania substancji ochronnych i energetycznych dla jelita np. kwas masłowy
o       Zaleca się spożycie powyżej 30g/d pod postacią zbóż, owoców i warzyw

·         Probiotyki i prebiotyki
o       Stymulują wzrost i rozwój prawidłowej flory jelitowej
o       Zwiększają wytwarzanie substancji antykancerogennych i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych
o       Wzmacniają układ odpornościowy
o       Probiotyki dostępne są w postaci suplementów, produktów mlecznych fermentowanych (zsiadłe mleko, kefir, jogurt, maślanka, mleko acydofilne,), produktów kiszonych
o       Prebiotyki dostępne są w postaci suplementów, bogate w substancje prebiotyczna są również: pory, cykoria, czosnek, cebula, szparagi, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, banany, cytrusy, zboża (owies, jęczmień) i ich przetwory.

·         Wapń witamina D3
o       Mogą regulować wzrost zmienionych komórek jelitowych
o       Działają synergistycznie, dlatego należy dostarczać je łącznie
o       Bogate źródła: mleko, przetwory mleczne (znikome ilości Wit. D w produktach odtłuszczonych), ryby (śledź, łosoś, pstrąg, tuńczyk, tran, sardynki, pikling, makrela, halibut), grzyby, jajka.

·         Selen  
o       Silny antyutleniacz, działa synergistycznie z witaminami A, C, E oraz cynkiem
o       Skuteczny szczególnie u osób z niedoborami składnika oraz palaczy
o       Do najlepszych źródeł selenu należą orzechy brazylijskie, włoskie, słonecznik, sezam, tahini (pasta z sezamu)


·         Kwas foliowy i metionina
o       Ważne w utrzymaniu stabilności DNA – zapobiegają defektom w jego bydowie a tym samym powstawaniu nieprawidłowych komórek
o       Kwas foliowy jest mało stabilny w wysokiej temperaturze, dlatego najlepszym jego źródłem są surowe i gotowane na parze warzywa: fenku, szparagi, buraki, brokuły, kiełki pszenicy, jarmuż, szpinak, orzeszki ziemnie, roszponka
o       Metionina obecna jest w czerwonym i białym mięsie, rybach, mleku i przetworach mlecznych

·         Antocyjany i proantocyjanidyny
o       Są to rozpuszczalne w wodzie barwniki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym
o       Bogate źródła: owoce i warzywa o intensywnej barwie, głównie aronia, borówka, czarna porzeczka, maliny, czerwone winogrona, marchew, czarny bez,  jeżyny, żurawina, truskawki, czerwona kapusta, buraki.
o       Procyjanidyny (taniny) ze skórki jabłek i aronii

·         Fitoestrogeny
o       Związki roślinne o podobnym działaniu i budowie do estrogenu
o       Bogate źródła: soja, rośliny strączkowe, miso, siemię lniane

·         Izotiocyjaniany
o       Substancje roślinne o działaniu przeciwnowotworowym
o       Bogate źródła to warzywa krzyżowe: brokuły, jarmuż, kalafior, kalarepa, kalafior, brukselka, różne odmiany kapusty, kiełki brokuła, soki z powyższych warzyw

·         Kurkumina
o       Składnik kłącza ostryżu długiego – kurkumy, używanego w postaci sproszkowanej jako przyprawa, obecna również mieszankach przypraw np. curry
o       Może hamować rozwój komórek nowotworowych, proces tworzenia naczyń wokół nowotworu oraz zmniejszać ryzyko tworzenia przerzutów

·         Galusan epigallokatechiny
o       Składnik zielonej herbaty
o       Działa przeciwzapalnie

·         Resweratrol
o       Wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwmutagenne, może działać synergistycznie z kurkuminą
o       Główne źródła to: czerwone winogrona, orzeszki ziemne, morwa, czarna pożeczka

Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej : "Rola naturalnych składników diety w chemioprewencji nowotworów jelita grubego" A. Olejnik, J. Tomczyk, K. Kowalska, W. Grajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz