poniedziałek, 5 marca 2012

Zdrowe kanapki




I wersja to chleb razowy żytni z ziarnami, do tego kiełki brokuła, pieczarki, pomidor i 2 małe fileciki, które często odkrawam od piersi z kurczaka (tutaj podsmażone na oliwie). Zazwyczaj używam ich do leczo, gulaszu warzywnego lub właśnie na kanapki czy zdrowe wersje hamburgera z bułką razową i surówką oraz keczupem:).  

Wartość odżywcza kromki to180 kcal
Białko 14g
Tłuszcz 4,5g
Cholesterol 29 mg
Węglowodany 19g
Błonnik 5g 




II wersja 
Bardzo proste i łatwe w wykonaniu guacamole. Każdy ma swoją ulubioną wersję, ja wolę skromne guacamole, które doprawiam na talerzu. W tym przepisie rozgniatam jeden owoc niezbyt dokładnie ( jeśli lubicie gładką formę, można dobrze zmiksować) z sokiem z limonki, odrobiną soli i łyżeczką oliwy bazyliowej. Podałam na wieloziarnistych waflach ryżowych ze słonecznikiem, posypane suszoną bazylią i w pierwszej wersji suszonymi płatkami papryki i drugiej z pastą pomidorową.
To bardzo dobra propozycja dla osób z zaburzoną gospodarką lipidową (wysokie LDL, trójglicerydy, niski HDL), miażdżycą.

Wartość odżywcza na 2 kromki to 285 kcal
Białko 5g
Tłuszcz 20g : nasycone 2,3g; jednonienasycone 14g; wielonienasycone 2,7g
Cholesterol 0 mg
Węglowodany 22g
Błonnik 6g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz