piątek, 18 maja 2012

Pomidory, mozzarella, bazylia i razowy makaron:)

Mozzalella - jeden z moich ulubionych serów. Jego minusem jak w większości serów jest spora zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak można dzisiaj dostać wersje ze zmniejszoną jego zawartością np. dla osób z zaburzoną gospodarką lipidową, czy na diecie niskotłuszczowej. Tutaj kończą się wady. 
 
Zaletą tego sera jest bogactwo wapnia (500-800 mg w zależności od zawartości tłuszczu i rodzaju mleka), łatwoprzyswajalnego białka serwatkowego, witamin A i D.  Polecana jest dla dzieci, kobiet w okresie menopauzy i wszystkich zagrożonych osteoporozą. Jako, że zawiera mniej fosforu i sodu, mniej obciąża nerki i może być używana w diecie osób z nadciśnieniem. 

Tradycyjna mozzarella powstaje z mleka bawolego, jednak zazwyczaj kupujemy ser z mleka krowiego. Jeżeli nie mamy nadwagi, otyłości czy wysokiego cholesterolu możemy wybierać pełnotłuste odmiany (będą zawierały więcej witaminy A i D). 

Mozzarella sprawdza się z sałatkach, na kanapkach, na ciepło do pizzy, zapiekanek, tart, zapiekanych warzyw, nadziewanych pieczarek i wielu innych.
Moje ulubione połączenie: mozzarella, hiszpańskie pomidory z puszki, bazylia i razowy makaron. Z tych składników można przyrządzić zarówno gęstą zupę jak i spaghetti.



Gęsta zupa pomidorowa 
Składniki 2 duże porcje:
  • 2 puszki pomidorów
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1 kula mozzarelli 
  • 2 gałązki bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 1/2 szklanki suchego makaronu razowego
  • łyżeczka oliwy bazyliowej
  • ząbek czosnku
Przygotowanie :
Na oliwie smażymy czosnek, zalewamy pomidorami, doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną mozzarellę i mieszamy na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się sera i uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy poszatkowaną bazylię i ugotowany al'dente makaron. 

Wartość odżywcza porcji 350 kcal
Białko 19g
Tłuszcz 10g
Węglowodany 46g 
Błonnik 8g

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam mozarellę, zawsze mam ją w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką włoską pomidorówkę :)
    Mozzarella to faktycznie jeden z moich ulubionych serów, szkoda że nigdzie nie można dostać w Polsce bawolej wersji :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Od dawna szukałam takiego o zdrowym odżywianiu i w końcu trafiłam :) I to w momencie, kiedy postanowiłam zmienić nawyki żywieniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak, tak bardzo smakowicie:) i napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też mieszam pomidory z puszki z sokiem pomidorowym:) dla mnie to zupa idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa wersja pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam jutro taką robię, nie ma bata! Kocham pomidorową i mozzarellę, nie wiedziałam, że można je łączyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być smaczna :)
    Kocham pomidorówkę, spróbuję te wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj! Dodałam właśnie przepis do Twojej grillowej akcji.
    http://kucharnia.blogspot.com/2012/05/tu-i-tam-nr-23-zielony-talerz.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń