piątek, 6 września 2013

"Blogujemy i gotujemy (z głową)"

Następną atrakcją podczas OFDS zaraz po spotkaniu z Panem Gienem Miętkiewiczem było wydarzenie, w którym mogliśmy wykorzystać sery w praktyce. Kolejne już i muszę przyznać, że jedne z najciekawszych warsztaty kulinarne. Tym razem organizarorką i prowadzącą była Kasia Szatkowska, BlogerChef i SPOT. Dlaczego tak miło je wspominam? Cudowna atmosfera, świetny sprzęt, wysokiej jakości składniki, znane i nowe twarze, a jakby tego było mało pełna współpraca, możliwość kreatywnego pokazania siebie w proponowanych przez Kasię przepisach i porcja czegoś nowego w postaci kuchni molekularnej.





Oto co przygotowywaliśmy (wszystkie przepisy znajdziecie na blogo Kasi )


 Rubin z miodowym kawiorem,na domowym grahamie


Muszę przyznać że Rubin to mój fawotyt, świetny z lekko kwaskowatym pieczywem na zakwasie i słodkim kawiorem miodowym.
    Pudding chlebowy z szynką i Bursztynem


     Porzeczkowe galaretki z czarymi jagodami i owocami goji


    Zarówno kwaśne jak i słodkie dzięki użytej stewii, dodatek agaru sprawia że smakują jak mus nie trarycyjne sztywne galaretki. Moje dzieło:)
      Krem pomidorowy z soczewicą i pomarańczową pianką


      Wyszedł bosko. Po prostu poezja:)
        Quinoa z pieczonymi pomidorkami, ciecierzycą i Szafirem


        To prawdziwa bomba składników odżywczych w pysznej postaci.
          Saltimbocca z szałwią i pudrem truflowym & pęczakotto


            Pieczone drobiowe babeczki z serowymi czapeczkami


            Świetne! Mimo braku miejsca w żołądku po wielu pysznościach pochłonęłam 3 i dalej było mi mało:)
              Serniczki - jagodowy z nutą kardamonu i z melisą


              Lekkie, orzeżwiające, aksamitne:)
                Wszystkie te smakowitości stanowią doskonały dowód na to, że dobrej jakości ser może stanowić podstawę prostego, acz wyrafinowanego posiłku w dodatku pełnego witamin i składników mineralnych oraz o właściwych proporcjach wszystkich składników odżywczych. Jak w tytule: smacznie, zdrowo i z głową.
                Pięknie dziękuję za wspaniały czas! Całą galerię znajdziecie tutaj.

                Wypowiedzi blogerów na temat wydarzenia:

                Monika Kozak (pinupcookinglooking.blogspot.com): Piątkowe warsztaty zorganizowane w SPOCIE przez Kasię i Marka z BlogerChef’a były fantastyczne. Kasia zdradziła nam kilka sekretów kuchni molekularnej, np. jak przygotować domowym sposobem kawior miodowy. Atmosfera była świetna, a towarzystwo idealne. Dodatkowo mogliśmy uczestniczyć w degustacji serów,  o których opowiedział nam Pan Gieno Mientkiewicz - prowadzący program "Przez dziurkę od sera" emitowany na kanale KUCHNIA+. Ja jako fanka serów byłam w "niebie"! Na końcu dostaliśmy niespodzianki od marki Old Poland oraz mały słoiczek z prawdziwym żytnim zakwasem, który przygotowała dla nas Kasia.

                Katarzyna Sadłowska (aduparoscie.com): Warsztaty z panem Gienem Mientkiewiczem dały nam możliwość poznania wielu ciekawych serów i dostarczyły sporych wrażeń smakowych. Degustacja ważącej 35 kilogramów emilgrany oraz 15-miesięcznego koziego sera o wątpliwym zapachu na długo pozostanie w naszej pamięci :-) Podczas warsztatów udało nam się wyczarować przepyszne dania i desery starając się przy tym, by były jak najzdrowsze. Ponadto, w ciekawy sposób połączyliśmy kuchnię tradycyjną z molekularną, otrzymując niesamowity miodowy kawior idealnie współgrający z polskimi serami.

                3 komentarze: