wtorek, 2 kwietnia 2013

Tort naleśnikowy

Chcecie wykorzystać domowe resztki lub macie ochotę na naleśniki w innej wersji? Polecam wam pomysł na tort naleśnikowy. Każdy może dodać swoje ulubione składniki. Tu nie ma reguł, co kto lubi i ma w lodówce:) Wybaczcie mi jakość zdjęć.





Naleśniki razowe:
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • woda (do uzyskania pożądanej gęstości ciasta)
  • łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Ciasto przygotowywałam w Speedcooku. Wszystkie składniki wrzuciłam i miksowałam ok 2 min. Możecie je oczywiście zrobić ręcznie, co będzie nieco bardziej pracochłonne.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron bez dodatku tłuszczu.

Pozostałe składniki u mnie:
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • cukinia
  • czosnek
  • filet z kurczaka
  • mozzarella
  • bazylia
  • przecier pomidorowy
  • marchew
  • świeży rozmaryn
  • słodka papryka w proszku, kumin, kolendra, cząber
  • sól
  • oliwa
Warzywa i mięso myjemy, kroimy, nacieramy oliwą, przyprawami i pieczemy ok 30 min w 200C. Jedną paprykę po upieczeniu miksujemy (ja zrobiłam to w speedcooku) z przecierem pomidorowym (nie koncentratem), pieczonym czosnkiem, bazylią i solą.
W naczyniu układamy warstwowo naleśniki/ nadzienie z sosem z papryki. Na wierzchu kładziemy mozzarellę i zapiekamy ok 10 min.

2 komentarze: