poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Tofu na 1000 sposobów

Zacznę od teorii. Tofu to popularny wśród wegetarian i tradycyjny składnik kuchni azjatyckiej - serek z soi. Więcej poczytacie tu i tu. Jeżeli chodzi o sposoby wykorzystania w kuchni tego tajemniczego i okrytego złą sławą produktu, to jest ich bardzo wiele. Przede wszystkim króluje tutaj kuchnia azjatycka dająca wiele inspiracji, poza tym wegetarianie są mistrzami w czarowaniu pysznych słodkich, słonych dań. Przyrządzają desery, gulasze, tarty, pierogi, gołąbki i wiele innych smakowitości. 

Chciałabym was zaprosić do kolejnej akcji, której celem jest zebranie przepisów zawierających tofu/ tempeh. Po co? Odpowiedź jest prosta, wielu z nas nie zna tofu albo zawierza mitom na temat tego produktu. Tofu wcale nie przypomina tektury, wystarczy je właściwie przygotować, a ta akcja jest po to, by pokazać jak wiele jest możliwości. Niech tofu zagości na naszych stołach. Nie tylko u osób na diecie wegetariańskiej ale u każdego, kto ceni urozmaicenie, zdrowie i nowe smaki.
Pamiętajmy że im bardziej różnorodne jest nasze menu tym zdrowsze, a mięso nie musi być codziennie na stole.

2 komentarze: