wtorek, 23 kwietnia 2013

Bezteinowo -> Rooibos

Teina to alkaloid purynowy o właściwościach psychoaktywnych, zaliczana do stymulantów (inne to teofilina i teobromina). Tak na prawdę teina i kofeina to identyczne substancje tylko występujące w innych surowcach. Bogatym źródłem są: ostrokrzew paragwajski (yerba mate), guarana, herbata i kawa (kofeina).
Zawartość teiny w herbacie jest wyższa niż kofeiny w kawie, jednak do naparu przechodzi mniej substancji. Do czynników warunkujących moc naparu należą min. warunki uprawy i techniki produkcji herbat. Zarówno teina jak i kofeina są metabolizowane w wątrobie. Efekt jej działania zależy zatem od naszego stanu fizjologicznego, tj. wydolności wątroby, wieku, ciąży, branych leków czy diety. Przeciętnie u zdrowej osoby okres półtrwania wynosi ok 5h, kobiety ciężarnej 9-11h, kobiet stosujących antykoncepcję 5-10h, z chorobami wątroby do 96h a dzieci ok 30h. Nikotyna skraca czas trwania kofeiny.


Działanie na organizm:
  • blokuje działanie adenozyny w mózgu - zwiększenie aktywności neuronów
  • przedłuża działanie adrenaliny,dopaminynoradrenalinyacetylocholinyserotoniny cAMP - zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego, wzrost częstości skurczów serca
  • zwiększenie lipolizy, 
  • wzrost koncentracji, nastroju, niepokoju, lęku, katabolizmu, pobudzenie ośrodka oddechowego
  • spadek aktywności pamięci długotrwałej, napięcia mięśni gładkich
  • działanie moczopędne
  • może powodować uzależnienie fizyczne
Zawartość teiny/ kofeiny w wybranych produktach:
  • kawa rozpuszczalna - filiżanka o pojemności 190 ml - ok. 75 mg
  • kawa parzona- filiżanka o pojemności 190 ml - ok. 85 mg
  • herbata parzona - filiżanka o pojemności 190 ml - ok. 50 mg
  • napoje energetyzujące - pojemność 250 ml - ok. 28 do 87 mg
  • napoje typu cola o pojemności 250 ml - ok. 8 do 53 mg
  • czekolada 100 g - ok. 11 do 71 mg
Kto powinien unikać dużych ilości teiny/ kofeiny?
  • osoby z nadkwaśnością żołądka, zgagą, wrzodami
  • osoby z nadciśnieniem
  • w porach wieczornych przed snem
  • dzieci, kobiety w ciąży
  • osoby z niewydolnością wątroby i nerek
Herbaty i napary bez teiny:
  • ziołowe: np. pokrzywa, rumianek, melisa, skrzyp, mięta
  • owocowe (tylko susz owocowy bez czarnej herbaty), 
  • rooibos
Rooibos to afrykański czerwonokrzew uprawiany w naturalnym środowisku bez nawozów. Z dojrzałych zebranych i pociętych liści przygotowuje się napar o delikatnym miodowym aromacie bez posmaku goryczy (nie zawiera garbników i teiny). Charakteryzuje się  wysokim poziomem przeciwutleniaczy (np aspalathin i nothofagin) przez co ma działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Poza tym stymuluje wydzielanie serotoniny, działa przeciwmiażdżycowo i pomaga w normalizacji glikemii. Zawarta w nim kwercetyna może wspomagać walkę z alergią. Jest też stosowany wspomagająco w laktacji oraz może wzmacniać szkliwo dzięki zawartości fluoru.
Zawartość składników mineralnych w jednej szklance naparu:

Pierwiastek
Działanie
Zawartość w 200 ml
potas (K)
poprawia przemianę materii
7,12 mg
sód (Na)
utrzymuje równowagę płynów w organizmie
6,16 mg
magnez (Mg)
podnosi wydajność układu nerwowego
1,57 mg
wapń (Ca)
wzmacnia zęby i kości
1,09 mg
fluor (F)
poprawia stan uzębienia
0,22 mg
miedź (Cu)
przyspiesza przemianę materii
0,07 mg
żelazo (Fe)
wspomaga transport tlenu we krwi
0,07 mg
mangan (Mn)
wspomaga rozwój kośćca
0,04 mg
cynk(Zn)
reguluje ciśnienie krwi
0,04 mg

Parzenie:
  • 1 łyżeczka/ filiżankę 
  • woda 95 - 96C 
  • czas 4 minuty
Dla kogo:
Jest to napar polecany dla każdego. Nie ma przeciwwskazań ani ograniczeń dla osób chorych, dzieci, czy kobiet ciężarnych. Dzięki zawartości składników mineralnych może wspomagać organizm i pomóc w walce z niedoborami niektórych mikro bądź makroelementów, co jest dużą zaletą. Pamiętajmy że czarne i inne wysokogarbnikowe herbaty ograniczają przyswajanie niektórych pierwiastków tworząc z nimi niewchłanialne w przewodzie pokarmowym kompleksy. Rooibos praktycznie ich nie ma, przez co wszystkie składniki mogą zostać zaabsorbowane. Roślina ma również sporo witaminy C, jednak ulega ona znacznym stratom podczas parzenia.
Gorąco polecam rooibos i napary ziołowe wieczorem oraz w ciągu dnia zamiennie z innymi gatunkami herbat.

Mój test herbat  www.kipersmaku.pl 

Rooibos miodowo cytrynowy
Informacje podane na stronie:
Sposób parzenia
Rooibosa zalewamy wrzącą wodą i parzymy przez około 3-5 min. Podobnie jak herbatę zieloną, te same liście można parzyć kilkukrotnie bez utraty wartości odżywczych czy smaku. Rooibos lubi ciepło, wrzątek służy naparowi, nie czekaj więc po zagotowaniu wody aż temperatura nieco opadnie, lecz od razu zalej igiełki.
Skład: Rooibos 90%, skórka cytryny 5%, płatki słonecznika 3%, płatki szafranu 2%, aromaty.
Moja ocena: 
  • zapach 5/5
  • smak 5/5
  • opakowanie 5/5 szczelne, estetyczne, nadaje się na drobny prezent
  • kompozycja składników 4,5/5
Muszę przyznać, że rooibos to jedna z moich ulubionych herbat. Ten wyróżnia się dla mnie na tle innych które miałam okazję próbować bardzo intensywnym w  smaku i zapachu miodem oraz cytryną. Jeżeli nie przepadacie za cytrusami w naparach to nie jest to odmiana dla Was.

Ogólna ocena 19,5/20

1 komentarz:

  1. Cześć, zapraszam na mój blog. Piszę o zdrowiu, ruchu i fitnesie oraz o prawidłowym odżywianiu i diecie. Znajdziesz tu wiele porad i sposobów jak mądrze ćwiczyć. Poznasz tajniki motywacji, poczytasz o tym jak ważna jest aktywność fizyczna, w każdym wieku powinno się ćwiczyć. Brak aktywności prowadzi do wielu ciężkich chorób. Zajrzyj na bloga, a dowiesz się jakich składników potrzebuje Twój organizm, żeby dobrze funkcjonował.

    OdpowiedzUsuń