niedziela, 6 maja 2012

Pokrzywa na talerzu

Pokrzywa działa moczopędnie, krwiotwórczo, oczyszczająco i jest polecana jako źródło licznych kwasów organicznych, flawonoidów, garbników, karotenoidów, witamin – B2, C, K, E, kwasu pantotenowego czy składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan i krzem). Roślina poza szeroko znanym naparem może również stanowić smaczne danie. Nadaje się do potraw pod wieloma postaciami. Przygotowuje się ją identycznie jak świeży szpinak. W smaku jest również podobna. Dodatkowo można robić soki. Zbierając pokrzywę pamiętajmy o rękawiczkach, miejsce zbioru powinno być zdala od ruchu samochodów, a rośliny należy zbierać młode i zdrowe.


Pokrzywa z czosnkiem i fetą
  • świeże, młode liście pokrzywy (ok 150g)
  • ser feta 1/3
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju z pestek winogron
W garnku/ na patelni dusimy ok 5min na oleju pokrzywę z czosnkiem i solą. Podajemy z serem feta



Wartość odżywcza porcji 208 kcal
Białko 10g
Tłuszcz 16g
Węglowodany 4g 
Błonnik 2g 

2 komentarze:

  1. I co ciekawe po pokrojeniu pokrzyw w ogóle nie parzą, można się do nich nawet przytulać;), ja lubię ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dołączenie do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu".
    Pokrzywa jest fantastyczna ! Sama od stosunkowo niedawna odkrywam jej wszechstronność w kuchni, a taką pokrzywę z fetą przygotowuję jako nadzienie do pierogów czy krokietów. Jest pycha ! :)

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń