czwartek, 3 maja 2012

Klopsiki w pomidorach

Smaczne, zdrowe i genialne na ukrycie warzyw dla ich przeciwników. Polpety z wołowiny z warzywami w pomidorach. Polecam!



Składniki na 2 porcje:
  • 150g chudej mieloniej wołowiny (użyłam przeznaczonej na tatar)
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1/4 jabłka
  • puszka pomidorów
  • bazylia
  • czosnek
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki milonych płatków owsianych
  • jajko
  • sól, chilli
Przygotowanie:
Miksujemy warzywa lub ścieramy na drobno na tarce, dodajemy mięso, jajko, płatki mielone, doprawiamy. Klopsiki gotujemy w bulionie ok 4-5 min w zależności od wielkości. Na oliwę wrzucamy czosnek, dodajemy pomidory, osączone pulpety i bazylię. Disimy ok 5-10 min. Świetnie pasują do młodych ziemniaków, kaszy, makaromu czy z fasolką. 

1 komentarz: