poniedziałek, 8 lipca 2013

Waniliowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym.

Sernik jest moim ulubionym ciastem. Kocham te pieczone i serwowane na zimno. Dzisiejszy przepis jest niezwykle prosty, a ciasto dietetyczne i lekkie. Zawiera sporo wapnia, witaminy D, błonnika i magnezu. Powinni na niego uważać Ci, którzy cierpią na nietolerancję laktozy i osoby uczulone na truskawki. Będzie również bezglutenowy jeśli płatki pszenne zastąpimy kukurydzianymi. Zapraszam do wypróbowania. Najciekawszy w nim jest zaskakująco chrupki spód przy gładkiej konsystencji masy serowej. Nie wiem jak Wy ale ja cenię sobie w kuchni wszystkie zmysły i lubię różne struktury dań i ciekawe połączenia smaków i kolorów. Oceńcie sami :)



Składniki:
Spód:
  • płatki śniadaniowe z mąki razowej ok 250g
  • czekolada - mleczna/ gorzka w zależności od upodobań ok 150g
  • można dodać orzechy, suszone owoce, wiórki kokosa 
Masa serowa:
  • ricotta 250g
  • serek homogenizowany naturalny / twaróg sernikowy 350g
  • jogurt naturalny (>3,5% tłuszczu - probiotyczny/ grecki)
  • wanilia lub ekstrakt (może zostawiać posmak alkoholu - ciasto nie jest pieczone)
  • cukier/ ksylitol wg uznania
  • 1/3 szklanki mleka
  • żelatyna 20g
Truskawkowy mus:
  • truskawki 500 g
  • galaretka truskawkowa/ agar
Wykonanie:

Spód : czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płatki nieco kruszymy w dłoniach i mieszamy z czekoladą. Wykładamy do blaszki i chłodzimy w lodówce.

Masa serowa: podgrzewamy mleko (1/3 szklanki) z wanilią, rozpuszczamy w nim żelatynę. Miksujemy schłodzone pozostałe składniki i dodajemy żelatynę z mlekiem i wanilią oraz kilka pokrojonych truskawek. Wylewamy na schłodzony spód kiedy lekko zacznie gęstnieć. Ma to zapobiec rozmiękaniu płatków które winny zostać chrupiące.

Mus: Rozpuszczamy galaretkę w 1/3 wody z przepisu na opakowaniu i chłodzimy. Truskawki blemdujemu i chłodzimy. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodajemy ją do truskawek, ubijamy krótko i wylewamy na ściętą masę serową.

4 komentarze:

  1. Sernik na zimno, mój numer jeden wśród "letnich" ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie fantastyczny! Jestem jego fanką numer jeden! Przyznam się nawet, że zabrałam dwa ostatnie kawałki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nadzwyczaj kusząco, chętnie bym się na niego skusiła :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń